Omklassifiseres til A-bygg

KLP Eiendom har så langt ikke funnet leietakere til Fornebu Technoport og omprosjekterer nå bygget til et lavenergibygg.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Forenbu Technoport (se illustrasjon) er ferdigregulert, og det foreligger rammetillatelse for bygget. Sånn sett er det byggeklart. Men så langt har ikke KLP Eiendom funnet leietakere som er villige til å betale de prisene som utbyggeren mener de må ha for å oppnå den nødvendige avkastningen på prosjektet.

– Vi har lagt oss på det vi mener er markedspriser for bygg av topp standard på Fornebu, opp mot 2000 kroner kvadratmeteren. Flere utbyggere og utviklere her ute har vært villige til å gå ned i pris for å få fylt opp bygget, selv om dette ikke gir den nødvendige avkastningen. De mener vel det er bedre enn å la bygget stå tomt. Men vi har for vår del ikke vært villige til å gå ned i pris, forteller regiondirektør Eskil Rolstad i KLP Eiendom til NEnyheter.

Høyere kvalitetFornebu Technoport er derfor omprosjektert, men ifølge Rolstad handler det om små tilpasninger. Miljø og energieffektivitet står nå i høysetet, og KLP Eiendom benytter seg av de erfaringene de gjorde da de utviklet lavenergibygget i Trondheim.

– Vi velger høyere kvalitet på materialene og løsningene og det beste av den tilgjengelige teknologien, som de beste isolerende vinduene, tette tak og vegger, soloppvarming og varmepumper der det er mulig. Varmegjenvinningen i bygget er nå prosjektert til 86 prosent, som er ledende i markedet, sier Rolstad.

Fornebu Technoport føyer seg dermed inn i rekken av nye miljøbygg i Klasse A, som Scandics nye hotell på Vulkan-tomten i Oslo og Bulk Eiendoms nye logistikkbygg på Gardermoen. Eskil Rolstad sier de jobber mot konkrete interessenter til bygget som er opptatt av energi og miljø, kall det miljøbedrifter.

– Vi benytter av oss fjernvarme, som er sjøvarme her ute, men er som utbygger avhengig av et samarbeid med leietakere og brukerne om å finne gode løsninger for å oppnå energimålet. Det setter krav til den indre maskinparken hos brukerne, forteller han.

VanskeligereInnkjøp av fjernvarme gjør det imidlertid vanskeligere å oppnå energiklasse A, ettersom KLP og andre innkjøpere av energi da benytter 1 kWh når de kjøper 1 kWh.

– Hadde vi produsert vår egen energivennlige strøm, kunne vi for hver produsert kilowatt ha brukt 3-4 kWh, kommenterer Rolstad.

Totalt skal det bli godt over 30 000 kvadratmeter med kontorlokaler i det nye bygget. Inklusive parkeringsplassene er hele bygget på 40 000 kvadratmeter. I det etter hvert IT-tunge miljøet ute på Fornebu ser KLP for seg at målgruppen primært er teknologibedrifter.Men KLP jakter ikke de mindre leietakerne i det som blir et flerbrukerbygg.

– Nei, vi bør nok ha leietakere som skal ha opp mot 10 000 kvadratmeter, og vi bør nok ha leid ut minimum 10 000 kvadratmeter før vi setter i gang å bygge. Men vi kan dele opp byggeprosessen, sier Rolstad.

Full fleksibilitet– Det er et veldig fleksibelt bygg som er lett å dele opp, ved å sette opp skillevegger og ta dem ned. Leietakerne har full fleksibilitet i bygget for valg av løsninger, fortsetter han.KLP ønsker minimum tiårs leiekontrakter, ettersom det er et nytt bygg.

Illustrasjon: KLP Eiendom

Powered by Labrador CMS