Kanonvekst i en rekke markeder

En rekke av verdens ledende kontormarkeder kan få en svært hyggelig leieprisvekst og verdiøkning i 2011.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Det fremkommer av eiendomsrådgiveren Jones Lang LaSalles (JLL) endelige 2010-versjon av det globale markedsperspektivet for 2011. JLL mener riktig nok at de neste tolv månedene vil man oppleve en mye større spredning og avkastning i de ulike markedene sammenliknet med i år. Eiendomsrådgiveren har identifisert ti viktige trender for 2011. Blant disse er:

1. Direkteinvesteringene i eiendom vil globalt øke med 25-35 prosent fra 2010 til 2011. Betydelige mengder med frisk kapital er på vei inn i markedet.2. Leievolumene i kontormarkedet spås i 2011 å nå det høyeste nivået siden den globale finanskrisen for to år siden. Leietakerne har ifølge JLL større selvtillit til å inngå kontrakter. 3. Bankene vil i større grad kvitte seg med misligholdte eiendomsengasjementer, spesielt de nest beste eiendommene. 4. De aller beste objektene vil fremdeles gjøre det bedre enn de nest beste, og de ledende byene – Tier 1 – gjør det bedre enn de nest mest attraktive markedene. Men mangelen på tilgjengelige, attraktive objekter i Tier 1-byene kan føre til økte interesse for eiendom i Tier 2-byer.5. Den asiatiske stillehavsregionen leder an i oppsvinget i det globale eiendomsmarkedet, foran regioner som Europa og Nord-Amerika.

Aktivitetene i de største av verdens eiendomsmarkeder ventes generelt å øke gjennom 2011 basert på grunnlaget som ble lagt i 2010. Men bedringen vil være avhengig av segment, geografi og type eiendomsobjekt.

Ser vi på de beste leiemarkedene neste år, vil det ifølge JLL være Hong Kong, som kan vente seg en leieprisvekst på over 20 prosent i 2011 (”prime office”). Byer som London, New York, Tokyo og Singapore kan alle oppleve en vekst på mellom 10 og 20 prosent. Det er kun Madrid av de større europeiske byene som spås å få et fall i leieprisene. Ingen av de nordiske hovedstedene er nevnt i rapporten.

Basert på JLLs tradisjonelle ”property clock” vil leiemarkedene i London og Hong Kong i fjerde kvartal 2011 befinne seg i fasen med avtakende leieprisvekst, rundt klokken 10. Paris er i overgangen mellom tiltakende og avtakende vekst (kl 9), mens både Tokyo, New York, Amsterdam og Frankfurt er i fasen med tiltakende leieprisvekst ved utgangen av 2011, altså 7-8 hvis man overfører til klokken. Selv Madrid ventes å ha nådd bunnen (kl 6) om ett år.

Moskva spås å bli verdivinneren neste år, her kan eiendomsverdiene stige med over 20 prosent neste år. Men både nøkkelmarkeder som Tokyo, Hong Kong, London, Paris og New York kan alle oppleve verdiøkninger på 10-20 prosent i 2011 for de mest attraktive kontoreiendommene.

Powered by Labrador CMS