Hektisk førjulssalg

De største næringsmeglerne håper å lande 50 transaksjoner i desember til en verdi av rundt 10 milliarder kroner.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Det skriver Finansavisen torsdag. Avisen har tatt en ringerunde til de største næringsmeglerne om transaksjonsaktivitetene mot slutten av året. Ringerunden viser at Union Norsk Næringsmegling jobber med hele 20 transaksjoner til en verdi av 3 milliarder kroner, Newsec håper å få i land ti transaksjoner til 3 milliarder, og DnB BOR Næringsmegling arbeider for sluttføre 13 transaksjoner til 2,35 milliarder.

DTZ Realkapital har et forventet omsetningsvolum på 750 millioner kroner før nyttår, men vil ikke oppgi antall transaksjoner. Store aktører som Akershus Eiendom og Pangea Property Partners ikke vil gå ut med tall.

– Men per i sommer hadde vi omsatt næringseiendom for 2,4 milliarder kroner, og vi styrer nok mot et sted mellom 5 til 7 milliarder for hele året, uttaler Roar Sandnes i Akershus Eiendom til Finansavisen.

Anslagene for forventede transaksjonsvolumer i år har i flere måneder ligget på 35-40 milliarder kroner.  Det er en klar oppgang fra bunnåret 2009, da volumene havnet på ca 15 milliarder. Finansavisen skriver at per utgangen av oktober var det omsatt næringseiendom for 26 milliarder kroner.

Knut Efskin, som leder DnB NOR Næringsmegling, mener prisene som oppnås, er overraskende gode. Det er gått mye raskere enn det DnB NOR Næringsmegling trodde å komme tilbake til et så høyt prisnivå. Næringsmegleren venter transaksjonsvolumer i 2010 på nærmere 40 milliarder kroner.

– Dermed får vi et volum i 2010 som er nesten tredoblet fra i fjor. Mange eiendommer selges, og kombinert med de gode prisene, tror vi det kan lokke frem flere selgere og gi enda høyere aktiviteter i 2011. Utfordringen blir muligens at selgerne da lokkes frem med urealistiske prisforventninger, sier Efskin til Finansavisen.

Det er fortsatt primært eiendommer med lange og sikre kontrakter som omsettes. I snitt har kontraktene ligget på elleve år for de omsatte eiendommene hittil i 2010, ifølge analysesjef Gunnar Selbyg i Union Norsk Næringsmegling.

Den seneste kjente store transaksjonen som er i markedet, er Orklas salg av hovedkontoret på Skøyen. Forventet salgssum her er rundt 300 millioner kroner, som i så fall kan innebære en yield på under 6 prosent.

Foto: Vital

Powered by Labrador CMS