Økt ledighet for Storebrand

Ledigheten øker i porteføljen til Storebrand Eiendomsfond, men investeringer skal senke den fra neste år.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Arealledigheten til porteføljen i Storebrand Eiendomsfond steg gjennom kvartalet fra 5,8 prosent til ca. 7,3 prosent. Forvalteren Union Eiendomskapital har imidlertid for tiden signerte, men ikke oppstartede leiekontrakter som vil generere årlige leieinntekter på ca. 17 millioner kroner.

Dette er kontrakter som hovedsakelig starter i første halvdel av 2011 og skal bidra til redusert arealledighet. En av gårdene det investeres i, er Karl Johans gate 12, der Lindex skal inn fra neste sommer. De tre største leietakerne i porteføljen er Hafslund, Plantasjen og Maske Gruppen.

Fondet leverer en negativ avkastning på -1,7 prosent for tredje kvartal. Dette har sammenheng med de ovennevnte investeringene, i alt ble det investert for nærmere 60 millioner kroner i foregående kvartal. Investeringene påvirker kvartalsresultatet negativt med ca 3,3 prosent. Samtidig ble det ikke gjennomført verdivurderinger av fondet i kvartalet.

Direkteavkastningen i tredje kvartal var 0,8 prosent, mens et verdifall på 2,5 prosent ga en negativ totalavkastning på 1,7 prosent. Avkastningen så langt i 2010 er rundt 6,7 prosent. Den akkumulerte avkastningen siden oppstarten av fondet er positiv med 4,3 prosent

Det ble verken kjøpt eller solgt eiendommer i løpet av tredje kvartal, men forvalteren Union Eiendomskapital jobber med konkrete salgsprosesser for enkelte av eiendommene. Disse ventes å bli sluttforhandlet i løpet av fjerde kvartal. Den generelle nedsalgsprosessen i Storebrand Eiendomsfond skal starte i 2013.

Nettoyielden i porteføljen er ca. 6,7 prosent ved utgangen av tredje kvartal. Pr. 30. september bestod eiendomsporteføljen av 62 eiendommer, med en samlet verdi på 6937 millioner kroner.

Det totale arealet i porteføljen er ca. 470 000 kvadratmeter, som ved utgangen av kvartalet genererte årlige leieinntekter på 486 millioner kroner, eller drøyt 1030 kroner kvadratmeteren. Gjennomsnittseiendommen er verdsatt til 14 760 kroner kvadratmeteren.

Storebrand Eiendomsfond hadde ved utgangen av september en samlet gjeld på om lag 5100 millioner kroner. Det tilsvarer 72,3 prosent av verdien av eiendomsporteføljen. Fondet betaler i gjennomsnitt en lånerente på ca 5,5 prosent, som oppgis til 122 basispunkter lavere enn yielden. I snitt skal fondet være belånt med 70 prosent over levetiden.

Union Eiendomskapital har i løpet av kvartalet jobbet med restrukturering av fondets langsiktige gjeld og har klart å forhandle seg frem til ytterligere avdragsfrihet på fondets lån.

Powered by Labrador CMS