London på topp, Oslo på 33. plass

London West End er fremdeles verdens dyreste kontormarked, mens Oslo inntar en 33. plass globalt.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Det viser den halvårlige kontoroversikten fra den verdensledende rådgiveren CB Richard Ellis (CBRE). For å leie kontorlokaler på Londons beste vestkant må man typisk ut med kostnader tilsvarende 193,7 dollar per kvadratfot. Gitt valutakursene ved utgangen av tredje kvartal, tilsvarer det 12 420 kroner per kvadratmeteren i året.

På andre plass i den verdensomspennende oversikten kommer Central Business District (CBD) i Hong Kong, her er leien for attraktive lokaler 184,2 dollar per kvadratfot, drøyt 11 800 kroner kvadratmeteren. Hong Kong er den storbyen i verden der de totale leiekostnadene har økt mest, hele 34,2 prosent det seneste året.

På tredjeplass finner vi sentrumslokaler i Tokyo, fjerdeplassen beholdes av Mumbai (Bombay), mens Moskva inntar femtepassen. CBRE måler I undersøkelsen totale leiekostnader, som også inkluderer felleskostnader, forsikringer og lokale skatter osv. Eiendomsrådgiveren har undersøkt 175 byer over hele verden.

Oslo er altså nede på 33. plass globalt. Ifølge CBRE må leietakere av attraktive lokaler i vårt hjemlige CBD-område, altså Vika, Aker Brygge, Tjuvholmen, ut med 61,55 dollar per kvadratfot i totale leiekostnader. Det tilsvarer 3950 kroner kvadratmeteren i året.

CBRE konkluderte i sin seneste kontorundersøkelse om det norske markedet, at leieprisen – prime rent – i Oslo var 3200 kroner kvadratmeteren. Med andre ord kan man legge på ytterligere 700 kroner i felleskostnader, forsikringer og andre kostnader for leietakerne. Stockholm topper (19. plass totalt) for øvrig i Norden med 73,27 dollar per kvadratfot, 4700 kroner kvadratmeteren.

– De store markedene i de fremvoksende økonomiene markerer seg på toppen av listen over de dyreste lokalene målt i dollar per kvadratfot. Denne utviklingen startet bare for noen år siden og er blitt fremtredende i dag, kommenterer sjeføkonom Raymond Torto i CBRE.

Den seneste undersøkelsen til CBRE viser også at leiekostnadene er i ferd med å passere bunnen i denne syklusen. Gjennomsnittet for de 175 byene i undersøkelsen var en årsnedgang på 1,3 prosent, og i 99 av byene var det nedgang det seneste året.

Tankevekkende nok, i 19 byer var fallet I leiekostnader det seneste året fremdeles tosifret. Men i 61 av byene, altså over en tredjedel, har kostnadene steget fra høsten 2009. I 15 av markedene var det uendrede leiekostnader.  Europa fortsetter å dominere listen over byer med de høyeste kontorkostnadene, det er 30 europeiske byer på topp 50-listen. London West End og Moskva er nevnt på toppen, men også London City (7. plass totalt) og Paris Ile-de-France (8. plass) er høyt oppe.

CBRE skriver om det europeiske kontormarkedet at det viste visse tegn på stabilisering i kvartalet, ettersom bedringen i eurosonen fortsatte. Allikevel, færre enn en av tre undersøkte byer i regionen kunne vise til økte leiekostnader.

Powered by Labrador CMS