Tror på Skøyen og Lysaker

Optimismen er kommet tilbake blant leietakerne på Skøyen og Lysaker, hevder Vital.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

– Ja, vi opplever at markedet og leieprisene har tatt seg opp igjen. Det er større optimisme å spore blant leietakerne det seneste året, optimismen til egen situasjon har tatt seg opp etter en tøff periode. Vi merker at vi oftere lykkes med reforhandlinger med eksisterende leietakere enn for ett år siden, da mange hadde behov for å redusere arealbruken. Årsaken er nok at leietakere nå har plass i eksisterende lokaler, der de ønsker kortere og mer fleksible kontrakter fremfor å flytte. Dette er ofte enklere å få til i eksisterende leieforhold, sier eiendomssjef Irene Gran i Vital til NæringsEiendom.

Vital må derfor gjøre tilpasninger i kontraktene for å beholde leietakerne.

– De betaler for fleksibilitet, det er større betalingsvilje for fleksible og kortere kontrakter, forteller eiendomssjefen.

180 000 kvadratmeterVital sitter totalt med en portefølje på 180 000 kvadratmeter i området Skøyen/Lysaker. De største enkelteiendommene er i Granfos Næringspark og på Lysaker Brygge/Strandveien.

Med unntak av noe forretningsvirksomhet på Lysaker Brygge, består eiendomsmassen av kontorarealer. Gran sier at Vitals anslag for ledigheten i deres portefølje på Skøyen og Lysaker vil ligge på om lag 8-9 prosent de neste månedene. Prismessig ligger normalt Skøyen litt høyere enn Lysaker, ifølge eiendomssjefen.

– Men toppnivåene ligger over 2000 kroner kvadratmeteren begge steder, husk at det er noen svært flotte strandeiendommer på Lysaker. Men det er store individuelle forskjeller, og vi oppnår ikke de samme leieprisene for eiendommer med dårlig beliggenhet sammenliknet med Lysaker Brygge, sier hun.

Lokaler av alminnelig god standard kan ifølge Gran leies ut for 1800-2000 kroner kvadratmeteren både på Skøyen og på Lysaker, avhengig av beliggenhet, tilpasning og kvalitet.

– Skiller Lysaker seg fra Skøyen når det gjelder offentlig kommunikasjon?

– Først vil jeg si at noen markedsfører Lysaker som et område nesten helt ut til Fornebu. Det er nok forskjeller i opplevelsen av hvor god kommunikasjonen er, og kommunikasjonen er noe bedre på Skøyen, men denne faktoren er ikke det viktigste konkurranseparameteret.

Mange av leietakerne er opptatt av muligheter for bil, svarer Gran.

Hun mener både Skøyen og Lysaker skiller seg fra sentrum gjennom mange nye bygg, og begge områdene gir en bra profilering av bedriften. Vital ser at de som har etablert seg på Oslo vest, ønsker å bli i dette området.

Blir værende– Leietakere på Skøyen og Lysaker flytter gjerne litt rundt i området, men de ønsker ikke å flytte langt, bare internt i området. Det er en intern konkurranse om de attraktive lokalene. Mange av lederne i bedriftene på Skøyen og Lysaker bor dessuten denne veien, forteller Gran.

Hun medgir at markedet var ”trått” for ett år siden, men Vital har mange flere reforhandlinger nå.

– Det er flere søk i markedet, også fra meglere. Ved søk over 1000 kvadratmeter har leietakerne ”ti gode alternativer” å velge imellom, både på Skøyen, Lysaker og på Fornebu.

Vi ser at de som er i markedet for første gang, gjør søkene selv. De som kommer tilbake senere i prosessen, har gjerne meglere med for å bistå. Har leietakerne færre objekter å velge mellom, farer de over markedet selv, sier Gran.  

– Hva tror du om utviklingen fremover?

– Jeg opplever situasjonen fortsatt som et leietakers marked, fordi leietakere på søk har flere gode alternativer å velge imellom. Vi ser imidlertid muligheter, klimaet for reforhandlinger er lettere enn på lenge, og leietakerne er som nevnt mer optimistiske til egen fremtid. Dessuten jobber vi langsiktig, med prosesser som gjerne tar ett til tre år. 2012 og 2013 kan likevel bli spennende år. Nye store prosjekter i sentrum blir ferdige, som utbyggingen i Bjørvika, og det forrykker en del av balansen i markedet. Men vi bygger ikke på spekulasjon, sier Irene Gran.

(iStockphoto)

Powered by Labrador CMS