Toppleier under 3000 kroner

Eiendomsrådgiveren King Sturge vil overhodet ikke være med på andres anslag for prime rent i Oslo.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Det er i den seneste europeiske kontormarkedsrapporten til King Sturge at de lave anslagene oppgis. Det er uvisst hvem som har kommet med de norske konklusjonene, men Nils Arne Gundersen i Newsec står som kontaktperson over det ”norske” avsnittet.

Uansett, King Sturge opererer i rapporten med 362 euro per kvadratmeter i årlige leiepriser for de mest attraktive kontoreiendommene i Oslo, altså prime rent. Det tilsvarer om lag 2900 kroner kvadratmeteren med de seneste dagenes valutakurser.

Estimatet er langt under det andre næringsmeglere er kommet frem til, eksempelvis anslår Union Gruppen i sin seneste markedsrapport prime rent til 3400 kroner. Andre vurderer de tilsvarende leieprisene til 3100-3200 kroner kvadratmeteren.

King Sturge skriver i rapporten at leieprisene for attraktive eiendommer i det såkalte CBD-området i Oslo falt betydelig i 2009, men har denne høsten stabilisert seg på de ovennevnte 362 euroene. De neste seks månedene kan det bli et press oppover på prisene, men da ut fra at leietakerne utnytter de svakere markedsforholdene til å flytte i oppgraderte og bedre lokaler.

Når det gjelder direkteavkastningskravet til de beste eiendommene, er King Sturge på linje med andre eiendomsrådgivere. Anslaget er 6,0 prosent, og King Sturge anslår dette yieldfallet de seneste tolv månedene til 50 basispunkter.

King Sturge gjør et poeng av i rapporten det klare økonomiske skillet som er i ferd med å avtegne seg mellom sør og nord i Europa. De nordiske landene og Storbritannia kommer best ut avkastningsmessig i eiendomsmarkedet i den fasen vi befinner oss i nå.

Direkteavkastningskravet for de beste europeiske kontoreiendommene har falt kraftig i de vestlige delene av Europa og er tilbake til langsiktig gjennomsnitt i noen markeder. I en grafisk oversikt opererer King Sturge med prime yield fra 5 prosent (London City og Genève) til svimlende 15 prosent i Riga.

På utviklingssiden er det derimot ingen betydelig bedring å spore utenfor de sentrale delene av London. Situasjonen ventes heller ikke å endre seg i nær fremtid.

Arealledigheten har stabilisert seg på høye nivåer de seneste tolv månedene, drøyt 10 prosent i Europa som helhet, men hele 16 prosent i de østlige delene. Oslo med sine ca 8 prosent er derfor med å trekke det europeiske ledighetssnittet ned.

Powered by Labrador CMS