Markedet vil holde seg sterkt
Nordea Markets tror på en god utvikling for det norske eiendomsmarkedet de nærmeste årene.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Det fremkommer av en fersk oppdatering om markedet. Nordea-analytiker Jørn B. Lyshoel skriver i oppdateringen at lange renter og direkteavkastningen fra eiendom likner på det bildet man så i midten av 2005.
De lange rentene har riktig nok nådd bunnen, men vil bare øke langsomt fra og med 2012. Lyshoel venter også at leieprisene begynner å stige. I takt med et noe fallende avkastningskrav (yield), vil det gradvis redusere gapet mellom direkteavkastningen og de lange rentene.
Optimismen kommer også til tross for at Nordea nylig kuttet vekstestimatet for norsk økonomi i 2010. Hovedårsaken til kuttet, er at norske forbrukere ser ut til å spare mer enn antatt, i stedet for å bruke midlene på privat forbruk. Men Nordea venter et moderat oppsving i forbruket i 2011, og i 2012 stimuleres forbruksveksten av en sterkere global vekst og høyere oljepriser.
Går vi over på selskapsnivå, beholder Nordea kjøpsanbefalingen av Norwegian Property (NPRO). Tolvmåneders kursmål er 12 kroner. Etter det annonserte salget av hotellkjeden Norgani, er NPRO igjen et eiendomsselskap som konsentrerer seg om eksponering mot de mest attraktive kontoreiendommene i Oslo.
Lyshoel og Nordea tror på en gunstig utvikling for kontormarkedet i Oslo fremover, med både høyere leiepriser og et noe fallende avkastningskrav. Det vil slå ut i en høyere eiendomsverdier for NPRO de kommende årene.
Olav Thon Eiendomsselskap får også kjøpsanbefaling og et tolvmåneders kursmål på 900 kroner. Lyshoel skriver at Olav Thon hadde et sterkt halvårsresultat, med kontantstrøm fra driften på 497 millioner kroner, mot 394 millioner i samme periode i fjor. Den sterke kontantstrømmen støtter opp under et høyt investeringsnivå i nye prosjekter.
Jørn B. Lyshoel kutter derimot kursmål og anbefaling for logistikkeiendomsselskapet Northern Logistic Property (NLPR). En kjøpsanbefaling er byttet ut mot ”selg”, kursmålet er redusert fra 22 kroner til 19 kroner, altså under dagens kursnivåer.
Lyshoel mener at vurderingen av eiendomsverdiene i NLPR synes i overkant optimistiske, etter hans syn med i hvert fall 300 millioner kroner. Dette øker den finansielle risikoen i tredje kvartal, når avtalen med bankene opphører. I tillegg vil tilbakebetalingene og gjeldsforfallene tappe selskapet for kapital fremover og umuliggjøre utbytte. Utsiktene ser derfor ikke bra ut for NLPR, derfor kommer nedgraderingen.