Leieprisene akselererer

Det øverste kontorsegmentet i Oslo har passert leieprisbunnen og er over i ”akselerende vekst”.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Det fremkommer av den seneste ”Office Property Clock” fra eiendomsrådgiveren Jones Lang LaSalle (JLL). Akershus Eiendom er premissgiveren for JLLs vurderinger av det norske markedet, altså Oslo.

Konjunkturklokken til JLL er delt inn i fire faser: Fallende leiepriser (kl 0-3), leieprisene bunner ut (kl 3-6), akselererende leieprisvekst (kl 6-9) og avtakende leieprisvekst (kl 9-12). Oslo er nå plassert tredje lengst frem blant de europeiske storbyene.

Omgjort til klokken snakker vi om ”noe over 6” for de attraktive kontoreiendommene i Norges hovedstad. Her befinner vi oss sammen med Paris. Foran oss ligger London City og London West End (omtrent kl 7), mens Düsseldorf er rett foran Oslo. Vi snakke om ”prime rents”.

En rekke europeiske storbyer er plassert på kl 6, deriblant Berlin og Moskva. Hovedtyngden av de europeiske storbyene befinner seg fremdeles i fasen der kontorleieprisene ennå ikke har nådd bunnen. Luxembourg City, Madrid og Barcelona henger lengst etter.

Til tross for at bare noen av byene er i vekstfasen, steg den vektede europeiske leieprisindeksen med 2,6 prosent i andre kvartal. London West End skiller seg klart ut med en oppgang på hele 13,3 prosent, fulgt av Paris med 7,1 prosent og London City med 5,3 prosent. Tar vi med Oslo, var det bare fire delmarkeder i Europa med leieprisvekst.

Jll, i praksis Akershus Eiendom, mener nemlig at leieprisene for de mest attraktive kontoreiendommene i Oslo steg med 3,4 prosent i andre kvartal i år. Prime rent anslås ved halvårsskiftet til 377 euro per kvadratmeter, som tilsvarer 3000 kroner. Dette er et anslag flere næringsmeglere operer med, noen ligger enda høyere i vurderingene. CB Richard Ellis anslo i juli oppgangen i kvartalet til 6,7 prosent, til 3200 kroner kvadratmeteren.

På årsbasis mener JLL at de mest attraktive kontoreiendommene i Oslo opplevde en nedgang på 7,7 prosent i andre kvartal, altså ned fra 3250 kroner i andre kvartal 2009. JLLs vektede indeks viser en økning på 2,1 prosent fra andre kvartal 2009 til andre kvartal 2010. London West End kan også her vise til en leieprisoppgang på 13,3 prosent, London City 11,1 prosent, mens Brussel og Moskva topper med henholdsvis 17 prosent og 14,3 prosent.

JLL skriver videre i rapporten at etterspørselen etter kontorlokaler er opp hele 34 prosent sammenliknet med andre kvartal 2009. I de fleste markedene har arealledigheten nådd toppen.

Eiendomsverdiene begynner derfor å ta seg opp. Gjennomsnittlig oppgang i foregående kvartal var 4,3 prosent, hovedsakelig drevet av oppgang i storbyene London og Paris, altså ”tunge” byer som ligger lengst fremme i konjunktursyklusen. På årsbasis er økningen 11,7 prosent. Det er ikke gjengitt anslag i rapporten for Oslos beste kontoreiendommer.

Powered by Labrador CMS