Anbefaler tung norsk vekting
Norge scorer sensasjonelt høyt i en anbefalt europeisk eiendomsportefølje.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Det er i juliutgaven av ”Global Property Market Outlook” at det norske eiendomsmarkedet får den flatterende høye vektingen fra Aberdeen Property Investors. Fondsforvalteren har satt opp et forslag til en optimal geografisk allokeringsstrategi i Europa. Ingen av de europeiske tungvekterne kan oppnå mer enn 30 prosent vekting i denne allokeringen, mens de små landene – som Norge – maksimalt kan vekte 10 prosent.
Og det er det Norge gjør, Aberdeen anbefaler eiendomsinvestorer å plassere 10 prosent av den europeiske porteføljen i det norske eiendomsmarkedet. Kun Frankrike (13 prosent) og Tyskland (11 prosent) ligger foran oss. Den foreslåtte vektingen i Europas største eiendomsmarked, Storbritannia, er til sammenlikning 9 prosent, mens de anbefalte andelene i Sverige og Danmark ligger rundt 5 prosent.
Aberdeen skriver i en fotnote at den geografiske allokeringen og risikoen, målt gjennom standardavviket, er beregnet på bakgrunn av oppnådd og estimert totalavkastning for de beste eiendommene (prime) i perioden 1995-2014.
Forvalteren har for øvrig Norden, Storbritannia og Frankrike som favorittmarkedene i Europa fremover. Eiendomsinvestorer bør derimot holde seg unna Hellas, Portugal, Italia og en del sørøsteuropeiske land.
Aberdeen anslår leieprisene for de beste norske kontoreiendommene i første kvartal til 2750 kroner, mens nettoyield for de beste kontoreiendommene er 6,1 prosent. Leieprisanslaget er noe lavt i forhold til andre aktørers vurderinger, mens yieldestimatet er på linje. For handelseiendommer er anslaget 14 000 kroner kvadratmeteren for de beste butikklokalene, noe også CB Richard Ellis nylig kom frem til, mens Aberdeens estimat for netto yield er 6,2 prosent.
Når det gjelder industrieiendommer, altså lager- og logistikksegmentet, vurderer Aberdeen prime rent til 1050 kroner per kvadratmeteren i året. Direkteavkastningen for de beste eiendommene i dette segmentet er 7,4 prosent.
Aberdeen skriver om fremtidsutsiktene til de internasjonale markedene at de venter en totrinns bedring i totalavkastningen. I 2011 ser det ikke bra ut, da vil en svak økonomi og økende risikoaversjon blant investorene føre til et press oppover på yieldene. Kontorleieprisene vil fortsette å falle gjennom 2010, selv om fallet vil avta i andre halvår. For 2011 er anslaget moderate 0,6 prosent vekst i kontorleieprisene i eurosonen.
Men fra 2012 og utover spås en gradvis høyere avkastning, støttet opp under av en bedring i leiemarkedet. London vil lede an i oppgangen, leieprisene her har allerede steget med over 10 prosent hittil i år.