Leieprisøkning for de beste

Leieprisene for de mest attraktive kontoreiendommene steg med 6,7 prosent i andre kvartal.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Det fremkommer av den seneste ”EMEA Rents and Yields” fra eiendomsrådgiveren CB Richard Ellis (CBRE). CBRE vurderer det typiske leienivået for prestisjeeiendommer i Oslo ved utgangen av første halvår til 3200 kroner per kvadratmeteren i året.

Det er 6,7 prosent høyere enn i første kvartal og en tilsvarende oppgang på årsbasis, men nesten 29 prosent lavere enn toppnivåene fra begynnelsen av 2008. Vurderingen samsvarer godt med at Oslo ligger langt fremme i den europeiske leieprissyklusen, men det er ennå uvisst om konklusjonen stemmer overens med tallene fra Eiendomsverdi Næring, som offentliggjøres i september. Førstekvartalstallene her indikerte en nedgang for Vika/Aker Brygge på 8,8 prosent, men denne statistikken omfatter ikke bare ”prime”.

For handelseiendommer var ”prime rent” uendret i andre kvartal på 14 000 kroner kvadratmeteren for de beste lokalene langs Bogstadveien og Karl Johans gate. Leietakere av topp lager- og logistikklokaler kan fortsatt belage seg på 1000 kroner kvadratmeteren.

Kontorleieprisene (EU15) steg ifølge CBRE med 0,5 prosent gjennom andre kvartal, mens handels- og industrieiendommer fremdeles opplever en nedgang, med respektive 0,4 og 0,3 prosent. Det var uendrede leienivåer gjennom andre kvartal i hele 115 delmarkeder, 17 markeder opplevde oppgang, mens 19 måtte tåle en ytterligere nedgang.

CBRE vurderer prime yield i Oslo ved utgangen av første halvår til 6,25 prosent, altså et noe høyere anslag enn fra andre næringsmeglere. Nedgangen er på 75 basispunkter det seneste året, men 125 punkter over bunnivåene fra 2007.

For handelseiendommer er prime yield 6 prosent, som også er uendret gjennom kvartalet, og som tilsvarer en nedgang på 75 basispunkter fra juni 2009 og en oppgang på 75 punkter fra bunnen. For industrieiendommer ligger direkteavkastningen uendret på 7 prosent, også det en nedgang på 0,75 prosentenheter det seneste året.

I Stockholm falt derimot prime rent for kontoreiendommer i andre kvartal med 25 basispunkter til 5,25 prosent, identisk med nedgangen og nivået i København. Når det gjelder handelseiendommer, mener CBRE at det var et yieldfall i Stockholm på 50 basispunkter til 5,25 prosent, mens yielden var uendret i København på 5 prosent.

CBRE vurderer at yielden for kontoreiendommer i andre kvartal falt med 4 basispunkter til 5,69 prosent for den såkalte EU15-indeksen, mens yielden for handelseiendommer var ned 8 basispunkter til 5,20 prosent. Det var for øvrig stabile yieldnivåer i 96 av delmarkedene som overvåkes på kontorsiden, fallende yieldnivåer i 48 markeder, mens 6 av markedene opplevde en yieldoppgang.

CBRE opplyser videre at yielden for industrieiendommer, altså lager- og logistikkeiendommer, var 7,76 prosent ved utgangen av andre kvartal, en nedgang på 7 basispunkter i kvartalet. Her ligger altså yieldnivået lavere i Oslo enn i resten av Europa.

Powered by Labrador CMS