– Yieldgapet vil falle

Yieldgapet vil falle, men de nordiske eiendomsselskapene reddes av driften.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Det skriver DnB NOR-analytiker Simen Mortensen (bildet) i en stor oppdatering om den nordiske eiendomssektoren før andrekvartalstallene legges frem. Yieldgapet er altså differansen mellom direkteavkastningen fra eiendomsinvesteringer og lånekostnadene, sistnevnte ofte uttrykt med byttelånsrentene i markedet (swaprentene).

Et høyt yieldgap er normalt en god indikasjon på at det er gunstig å kjøpe eiendom, et lavt eller negativt yieldgap, som det var i deler av 2007, er tegn på det motsatte.

Simen Mortensen skriver i oppdateringen at den nordiske eiendomssektoren har vært handlet til relativt uendrede kurser under perioden med gjeldskrise og lavere aksjekurser. Mortensen har imidlertid revidert opp inntjeningsestimatene for 2012 med 3 til 9 prosent, som i hovedsak skyldes lavere finanskostnader.

Men ettersom aksjene i gjennomsnitt handles til en implisitt yield på 6,36 prosent ut fra forventet inntjening i 2010, er de lavere rentesatsene diskontert i dagens kurser. Det skyldes at bankmarginene øker. DnB NOR-analytikeren tror derfor at yieldgapet vil falle mot 2013 som følge av høyere renter. Han venter ingen reprising av den nordiske eiendomssektoren som følge av dagens lave renter.

Simen Mortensen ser imidlertid eksponering mot eiendom som en attraktiv investering basert på forventet inntjening fremover og den langsiktige verdiveksten. Han har av den grunn justert opp anbefalingen av sektoren fra ”Nøytral” til ”Nøytral+”.

Selv om det er driften som forsvarer prisingen, gjør Mortensen igjen et poeng av at rapporteringen av andrekvartalstallene vil bli en ikke-begivenhet i markedet. Det samme sa han foran førstekvartalstallene. Mortensens gjesp skyldes den høye transparensen i det nordiske markedet, og at han mener tremånedersrenten i markedet er reflektert i estimatene.

Favorittene er fremdeles illikvide aksjer som Olav Thon og Northern Logistic Property (NLPR). Thon-aksjen er attraktiv ut fra inntektsveksten fra prosjekter som materialiserer seg de kommende årene, mens NLPR er attraktiv ut fra dagens kursnivåer rundt 19-20 kroner. Mortensen tror Olav Thon-aksjen kan stige med nærmere 50 prosent til rekordhøye 1100 kroner på tolv måneders sikt, mens NLPR har potensial til 29 kroner, også det en oppgang på rundt 50 prosent.

Simen Mortensen ser derimot en risiko for den forestående separasjonsprosessen mellom Norwegian Property (NPRO) og hotelleierselskapet Norgani. Mortensen frykter at NPRO trenger egenkapital for å møte økte vedlikeholdskostnader. DnB NOR-analytikeren mener at en separat børsnotering av Norgani er det mest sannsynlige, og at hotellselskapet ikke blir solgt til bokført verdi. Men ettersom NPRO-aksjen har fått en del juling, er anbefalingen likevel ”kjøp” og kursmålet 12 kroner, som tilsvarer rundt 20 prosent oppside.

Powered by Labrador CMS