Har tatt ned forventningene

Aberdeen Property Investors har nedjustert forventet avkastning for sitt asiatiske eiendomsfond.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Det fremkommer av investorrapporten for første kvartal. Aberdeen Eiendomsfond Asia ASA er strukturert som et allmennaksjeselskap (Selskapet) med en planlagt levetid på ti år. Investeringene skjer primært gjennom AIPP Asia Select. Målet ved oppstarten i 2007 var en langsiktig verdijustert egenkapitalavkastning (IRR) på 13-17 prosent.

Aberdeen skriver imidlertid i kvartalsrapporten at en gjennomgåelse av porteføljen og resultatene så langt, har gjort at forventet avkastning for Asia Select er justert ned til 9-11 prosent per år i gjennomsnitt for fondets levetid. Nedjusteringen skyldes også de seneste årenes svingninger i eiendomsmarkedet.

”Tilsvarende vil det kunne forventes at årlig gjennomsnittlig avkastning for Selskapet vil bli i størrelsesorden 8-10 prosent”, skriver heter det i kvartalsrapporten.

Selskapet har gjennomført fem emisjoner siden oppstarten i mars 2007. Til sammen er det blitt hentet inn 267 millioner kroner i innbetalt egenkapital fra totalt 610 investorer. Asia Select hadde ved årsskiftet andelshavere som har kommittert seg for til sammen 208 millioner dollar, langt under det opprinnelige målet på 600 millioner dollar. Fondet  ble stengt for ytterligere kommitteringer 31. mars i fjor.

Asia Select er i dag altså  investert i fem forskjellige fond: Et malayisk eiendomsfond, et japansk helsefond, et australsk eiendomsfond, et kinesisk eiendomsfond og et asiatisk eiendomsfond. 40 prosent av plasseringene er i Japan, 22 prosent i Singapore, 18 prosent i Kina. 35 prosent av midlene er investert i helesektoren, 29 prosent er plassert i kontoreiendommer, mens 27 prosent av investeringene er i handelseiendommer.

De underliggende fondene har varierende belåningsgrad, men i snitt forventes det en belåning på 60-70 prosent.

Asia Select vil ifølge Aberdeen gå inn med noen mindre andeler i de underliggende fondene enn tidligere forutsatt for å oppnå den opprinnelig planlagte diversifiseringen. Fondet skal være investert i totalt åtte fond, altså tre flere enn i dag. Det jobbes med flere nye investeringer, og Aberdeen har sett på mulige fond i Kina, India, Japan og Australia.

Etter Aberdeens vurdering er eiendomsfondet Asia Select fortsatt meget godt posisjonert for å ”gjøre gode investeringer i et marked der eiendomsverdiene har falt betydelig”.

Verdijustert egenkapital i Selskapet økte for øvrig fra 6,81 kroner i fjerde kvartal 2009 til 6,98 kroner ved utgangen av mars. Tegningskursen for tre år siden var imidlertid på 10,66 kroner, slik at nedgangen er 34,5 prosent i perioden.

Aberdeens norske og baltisk/nordiske eiendomsfond kan alle vise til en oppgang i første kvartal.

Powered by Labrador CMS