Lavere utlånsmarginer

Bankenes innlånskostnader er gått noe opp, men marginene til eiendomskundene er gått noe ned i vinter.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Det viser en undersøkelse foretatt av Union Gruppen. Næringsmegleren har spurt de antatt ni største bankene på utlån til næringseiendom om utlånspolicyen. Denne viser blant annet at innlånskostnadene for femårige lån i pengemarkedet i gjennomsnitt har steget med 20 basispunkter siden januar. Samtidig har utlånsmarginene til solide prosjekter innenfor kontoreiendommer falt med 5-6 punkter, altså 0,05-0,06 prosentenheter.

– Vi ser flere forhold som indikerer sterkere konkurranse blant bankene. Det er flere banker som uttaler at de myker opp praksisen, og de mest aggressive tilbudene blir billigere. Svarene tilsier at utlånsmarginen har gått ned med 5-6 punkter, til tross for at innlånskostnadene har steget, uttaler analysesjef Gunnar Selbyg i Union Norsk Næringsmegling til Finansavisens eiendomsbilag.

Gjennomsnittlig krav til egenkapital for solide prosjekter ligger ifølge Union på 27 prosent, det samme som i januar. Høyeste gjeldsgrad som er akseptert, varierer fra 70 til 82-83 prosent. Hovedtyngden av lånene er gitt med fem års løpetid, men her er det store variasjoner.

Det er ingen av de ni bankene som svarer at det er blitt vanskeligere å få lån til eiendommer med kort gjenværende løpetid av kontrakten. To banker svarer at dette er blitt lettere.En viktig konklusjon er derfor at det igjen er økt konkurranse om eiendomskundene.

– Ni av ni banker ønsker å øke utlånene til næringseiendom. Gitt en positiv løsning på krisen i Sør-Europa og ingen større overraskelser i de nye myndighetskravene, er det et potensial for lavere marginer, sier Gunnar Selbyg til Finansavisen. Men dette utsagnet om marginkonlusjoner står i en til dels sterk kontrast til det som ble uttalt tidligere i vinter.

– Det er vanskelig å forsvare at lange utlån skal subsidieres på bekostning av korte utlån og innskuddskundene. Dersom konkurransen om lange utlån gjør at bankene priser dem så lavt at de blir ulønnsomme, vil det eneste fornuftige være å benytte kapasiteten på andre områder med bedre lønnsomhet, uttalte Jan Fredrik Thronsen i Nordea til NEnyheter i begynnelsen av mars.

Konserndirektør Leif Teksum i DnB NOR var enda klarere på DnB NOR Næringsmeglings halvårlige markedsmøte i mars.

– Jeg vil si til de kundene som venter på at rentene og marginene skal falle ytterligere: Glem det! Det er kommet strengere likviditets- og egenkapitalkrav til bankene. Vi må holde betydelige mer reserver på bankens egne balanse. Bankenes funding i markedet er fremdeles høy, men forventes ikke å falle, snarere øke, var den soleklare konklusjonen fra Teksum.

Powered by Labrador CMS