Større enn Sverige

Norge har halvparten av de nordiske transaksjonsvolumene i første kvartal, slik DTZ regner statistikken.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Norden står ifølge grafikk oppført med om lag 3 milliarder euro i første kvartal, ca. 25 milliarder norske kroner, i den seneste ”Investment Market Update” fra DTZ Research. DTZ anslår i tall i rapporten de svenske volumene til bare 1,2 milliarder euro.

Det tilsvarer rundt 10 milliarder norske kroner, om lag 12 milliarder svenske kroner. Her har eksempelvis Jones Lang LaSalle anslått volumene til 18,5 milliarder svenske kroner, men de inkluderer også boligdelen 

Ukjent avvikDTZ i Norge har estimert førstekvartalsvolumene her hjemme til om lag 13 milliarder kroner. Det er 2 milliarder høyere enn det Newsec opererer med, forskjellen er to inntil videre hemmeligholdte transaksjoner på rundt 1 milliard kroner hver.

Partene er foreløpige ukjente for den norske offentligheten, slik at ikke alle aktører inkluderer beløpene i første kvartal. Med DTZs egne anslag er vi oppe i 23 milliarder kroner for Norge og Sverige. Da er det bare et par milliarder igjen til Finland og Danmark på deling, men de danske tallene skal visstnok ikke være med i rapporten. Det er tradisjonelt lave transaksjonsvolumer i Danmark.

DTZ anslår at de totale europeiske transaksjonsvolumene i første kvartal utgjorde 17,2 milliarder euro, snaue 140 milliarder norske kroner.

Volumene var særlig oppmuntrende i Tyskland, der oppgangen var på 53 prosent fra fjerde kvartal 2009 til 4,7 milliarder euro. Derimot var det skuffende volumer i Storbritannia og Frankrike, der nedgangen var rundt 50 prosent fra fjorårets tre siste måneder. Det britiske aktivitetsnivået er derfor ikke høyt som man kan få inntrykk av.

RisikoaversjonDTZ skriver at risikoaversjonen fremdeles er påfallende over hele Europa, med investorer som fortsetter å fokusere på hjemmemarkedene. Bare 5 prosent av transaksjonene ble utført av ikke-europeiske aktører i første kvartal, mot 25 prosent da markedet var på toppen i 2007.

Det er imidlertid store innbyrdes forskjeller i Europa. I land som Storbritannia, Frankrike og Sverige stod innenlandske aktører for minimum 75 prosent av aktivitetene, mens i Tyskland bidro utlendingene med 40 prosent, rett over det europeiske gjennomsnittet. I ”østeuropeiske” markeder som det finske, representerte derimot utlendingene om lag 70 prosent av volumene.

Detaljhandelssektoren økte sin andel fra 27 prosent i fjerde kvartal 2009 til 44 prosent i første kvartal, og 7,6 milliarder euro i absolutte volumer. I kontorsektoren var volumene 6,6 milliarder euro. Ifølge DTZ er butikkveksten primært drevet av økte salg av shoppingsentre.

Lang tidDTZ skriver at i takt med at leiemarkedene holder seg svake, samtidig som usikkerheten fortsetter om den økonomiske oppgangen, bruker investorene lang tid på investeringsbeslutningene.

Men til tross for et ikke altfor sterkt første kvartal, er det tegn på økende investorinteresse i hvert fall i Storbritannia. Det vil dukke opp muligheter i markedet ved de store lånevolumene som skal refinansieres fremover. DTZ estimerer at det er hele 115 milliarder euro i finansieringsgap de kommende årene, langt over 900 milliarder norske kroner.

Powered by Labrador CMS