Mangler 1 250 mrd. eiendomskroner

Europeiske lån til næringseiendom for over 3 800 milliarder kroner skal refinansieres innen utgangen av neste år. En rapport viser et finansieringshull på inntil 1 250 milliarder kroner.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Den siste tiden har det vært tegn til at næringseiendomsmarkedene i Europa er i bedring igjen, og investorene har Europa som sin favorittregion. Men nå truer enorme låneforfall hele den forventede oppgangen i land som Storbritannia. Ifølge Bloomberg har europeiske kreditorer lånt ut til sammen 1 800 milliarder euro til kjøperne kjøpesentre, kontorer og annen næringseiendom i den fem år lange eiendomsboomen som varte til midten av 2007. Mange av lånene ble gitt da markedet toppet og gearingen kunne være helt oppe i 80 prosent. Siden har europeiske næringseiendommer falt med 26 prosent. I Storbritannia har verdifallet vært på hele 44 prosent. Det skaper trøbbel for banker og finansinstitusjoner.

Ifølge estimater fra eiendomsrådgiveren DTZ Holdings skal eiendomslån til 480 milliarder euro (1 250 milliarder kroner) refinansieres innen utgangen av 2011. Men bankene vil ikke klare å refinansiere hele gjelden, særlig ikke i de tilfellene hvor gjelden er blitt større enn verdiene. DTZ mener det finansieringshullet er på minst 115 milliarder euro (925 milliarder kroner). I et worst case scenario kan eiendomsselskapene som er på pengejakt mangle 156 milliarder euro (over 1 250 milliarder kroner) de neste to årene.

– Dette finansieringsgapet er det største kortsiktige utfordringen for det europeiske eiendomsmarkedet. Etter hvert som mange lån kommer til forfall i de neste årene, venter vi flere konkurser, sier Nigel Almond i DTZ til Bloomberg.

Så langt har bankene klart å beholde flesteparten av problemlånene på grunn av støtte fra sentralbankene. Men i tiden fremover vil likviditeten som er pøst inn i markedene gradvis trekkes tilbake igjen, ifølge DTZ.

Når man ikke får finansiering, må bankene vurdere å selge eller ta over eiendommer, eventuelt få lånetaker eller en ekstern investor til å gå inn med mer kapital, sier DTZ ifølge Bloomberg.

– Europeiske banker har verken ønsket eller blitt tvunget til å selge lånene sine til lave priser. Endringer vil skje når banker og aksjeinvestorer kommer under press for å finne raske og effektive løsninger, sier Almond til Bloomberg.

Det er Storbritannia og Spania som har de største problemene med refinansieringsbehov. De står for henholdsvis 36 og 20 prosent av kapitalbehovet. Frankrike står for 10 prosent.

(iStockphoto)

Powered by Labrador CMS