Glem marginnedgang!
Til eiendomskunder som tror utlånsmarginene vil falle fremover: Yeah, right! for å si det på populært engelsk.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Signalene fra bankhold denne vinteren har vært at eiendomslånene vil bli dyrere fremover av ulike årsaker, som dyrere innlån for bankene, økte likviditets- og egenkapitalkrav og mismatch i bankenes balanser mellom korte innlån og lange kundeutlån.
Konserndirektør Leif Teksum i DnB NOR var usedvanlig tydelig på marginutviklingen fremover under et frokostseminar til DnB NOR Næringsmegling i Oslo torsdag morgen.
– Jeg vil si til de kundene som venter på at rentene og marginene skal falle ytterligere: Glem det! Det er kommet strengere likviditets- og egenkapitalkrav til bankene. Vi må holde betydelige mer reserver på bankens egne balanse. Bankenes funding i markedet er fremdeles høy, men forventes ikke å falle, snarere øke, var det klare budskapet fra mannen som er ansvarlig for DnB NORs bedriftsmarkedsaktiviteter.
Og hvis budskapet ennå ikke er forstått:
– Marginene vi ser nå er på et gunstig nivå, også i et lengre perspektiv. Det er en fare for at marginene går opp. Jeg ville i kalkylene fremover ikke regne med at marginene går ned, var det klare rådet, for ikke å si advarselen, fra utlånssjefen.
Marginene til kundene er likevel nesten halvert sammenliknet med for ett år siden. Leif Teksum sa at for de beste prosjektene i dag, er marginene pluss/minus 150 basispunkter, altså rundt 1,50 prosentpoeng. Det er på linje med det Jan Fredrik Thronsen i Nordea sa til NEnyheter for en uke siden, men Teksum er enda klarere om marginutviklingen fremover.
For ett år siden var utlånsmarginene til eiendomskundene 200-300 basispunkter, på grunn av svært dyre innlånskostnader for bankene. DnB NOR la i mai 2009 ut et obligasjonslån på 1 milliard euro og måtte da betale hele 185 punkter i påslag. Tilsvarende marginpåslag i dag er ifølge Teksum kanskje 100 punkter.
Trøsten for kundene er at DnB NOR regner med beskjedne rentehevinger fremover. Utlånsrentene til kundene, som er summen av rentenivået og utlånsmarginer, vil fortsatt være på historisk lave nivåer. Leif Teksum stilte spørsmålet om dagens marginer og rentebetingelser er dyre for kundene.
– Vel, i forhold til marginene for de beste prosjektene i 2007 er det dyrt, men den gangen lånte bankene inn penger i markedet til ”NIBOR flatt”. Nå er innlånsprisen for lange penger blitt vesentlig dyrere, og det har vært en marginoppgang i år på 30-40 basispunkter for de mindre bankene, besvarte banksjefen sitt eget spørsmål..
Et annet poeng er at sentralbankene rundt omkring sitter lastet opp med banklån, og de er ikke interessert i det. De vil ifølge Leif Teksum kvitte seg med disse lånene i markedet. Bankene kan derfor ikke lenger løpe til sentralbankene og be om billig finansiering hvis de trenger kapital.