Skjøre markeder

Christian Ringnes mener markedene er ”skjøre”, men mest sannsynlig, så går det bra.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Eiendomsspar har nylig gjennomført sin store årlige undersøkelse ”Oslostudiet”. Undersøkelsen viser som andre rapporter en nokså kraftig økning i kontorledigheten i Oslo-regionen.

Eiendomsspar har ifølge Dagens Næringsliv (DN) kommet frem til en økning i tomme kontorlokaler på 48 prosent fra februar 2009. Ifølge Oslostudiet står det i dag i Oslo og Asker og Bærum 670 000 kvadratmeter med ledige kontorlokaler, som utgjør 7,2 prosent av den totale kontormassen.

Med andre ord opererer Eiendomsspar med den samme ledighetsraten som Akershus Eiendom gjør. For ett år siden hadde Eiendomsspar registrert en kontorledighet på snaue 5 prosent.

I prestisjeområdet CBD, Vika/Aker Brygge, er ledighetsraten på 10 prosent. Christian Ringnes har blandede følelser for markedet fremover.

– Jeg er meget spent på om det er grunnlag for optimismen i Oslos kontormarked. Det kan se ut som om eiendomsbransjen kommer greit gjennom krisen. Tilførselen av nye lokaler er langt mer normal i år og neste år enn i fjor, og næringslivet er mer villig til å inngå nye leiekontrakter. Men skulle vi bli overrasket over at verden ikke kommer tilbake så fort etter finanskrisen som det ser ut til, kan vi få unødvendig høy ledighet i Oslo-området, sier Ringnes til DN.

Han tilføyer at mest sannsynlig, så går det bra.– Men markedene er skjøre. Mer skjøre enn vi husker å tenke på i Norge.

Ifølge Eiendomsspar ble det i fjor ferdigstilt 321 000 kvadratmeter med kontorlokaler i Oslo. Dette tallet avviker vesentlig fra det anslaget analysesjef Bjørn-Erik Anderssen i DnB NOR Næringsmegling kom med i slutten av januar.

På et seminar opplyste Anderssen om tilførselen i Stor-Oslo at ”Vi er ennå ikke helt ferdig med fintellingen, men vi mener det ble tilført ca. 140 000 kvadratmeter med nye kontorlokaler i 2009, mens det var null etterspørselsøkning.” Med andre ordet er gapet hele 180 000 kvadratmeter, som tyder på at det ikke brukes de samme definisjonsnivåene.

Chritian Ringnes sier til DN at tilbudet øker i sentrale strøk. Fallende leiepriser og billig kvalitet skaper ny etterspørsel fra selskaper som vil inn til sentrum.

– Ledigheten blir flyttet ut til eldre, litt slitne bygg i randsonen, sier eiendomskongen til DN.

Powered by Labrador CMS