140 000 nye kvadratmeter i 2009
Kontormarkedet i Stor-Oslo ble ifølge DnB NOR Næringsmegling tilført om lag 140 000 kvadrameter med nye lokaler i 2009.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
– Vi er ennå ikke helt ferdig med fintellingen, men vi mener det ble tilført ca. 140 000 kvadratmeter med nye kontorlokaler i 2009, mens det var null etterspørselsøkning. Da må arealledigheten stige. Vi tror det blir ferdigstilt litt færre kvadratmeter i år, men i 2011 blir det en langt lavere ferdigstilling, trolig 50 000-60 000 kvadratmeter. 2012 ser mer spennende ut, sa analysesjef Bjørn-Erik Anderssen i DnB NOR Næringsmegling på et seminar om nybyggmarkedet i Oslo onsdag, i regi av NE Kunnskap.
En stor uvisshetsfaktor for årstellingen fremover, er DnB NOR eget nye hovedkontor i Bjørvika. Anderssen sa at DnB NOR Næringsmegling nå regner med at halvparten av bygget blir ferdigstilt i 2012, den resterende halvparten i 2013.
Takk det offentligeDet er offentlig sektor som har vært drivkraften på etterspørselssiden de seneste ett til halvannet årene og som berger markedsbalansen sånn noenlunde. Analysesjefen medga at makroøkonomene i DnB NOR var for pessimistiske i sine prognoser vinteren 2009.
– Sysselsettingen i kontorsektoren holder seg bedre enn det vi fryktet for ett år siden, ikke minst på grunn av offentlig sektor. Det er offentlig forvaltning som viser vekst i kontorbransjen, sa Bjørn-Erik Anderssen.
Ledighetstoppen i Oslos kontormarked ble nådd i 2004 på 10-11 prosent, mens bunnen var i 2007 med 5 prosent. Arealledigheten er på vei oppover, men vi når ikke historiske høyder.
– Det blir en flat, til bitteliten negativ etterspørselsutvikling i år, så arealledigheten går litt opp til 8,5-9 prosent, ja, kanskje litt over 9 prosent for Stor-Oslo totalt sett, sa Anderssen.
Ledighetsraten varierer ifølge eksperten mye etter byggets standard og alder. Utleiere som tilbyr eldre, utdaterte lokaler vil slite mest.
Forlanger topp standard– Leietakere flytter fra bygg som ikke har topp moderne kjølingsanlegg og ventilasjon, eksemplifiserte Bjørn-Erik Anderssen.
Hva påvirker så tilbudet av nybygg fremover?
– Det er entreprisekostnader, salgspriser, kapitaltilgang, risikoholdninger og markedspsykologi og ikke mindt makroøkonomiske utsikter, fortalte Anderssen forsamlingen.
Han mener Fornebu totalt sett er det mest spennende området i Stor-Oslo og der det skjer mest. Blant annet skal Aker Solutions føre opp et bygg på ”flere-og-tyve tusen” kvadratmeter på den såkalte K2-eiendommen de kjøpte fra Scandinavian Property Development.
På Alna skjer det også veldig mye. Aspelin Ramm og ROM Eiendom har gått inn med 50 prosent hver i et bygg på 44 000 kvadratmeter, der Norsk Medisinaldepot skal leie tre fjerdedeler av bygget.
Bjørn-Erik Anderssen mener derimot at det som skjer på Tjuvholmen betyr lite i den store utbyggingssammenhengen. Så langt er 17 800 kvadratmeter bygget og leid ut, mens det totalt skal føres opp det dobbelte.
Fall for KvadraturenDnB NOR Næringsmegling tror ellers at det meste av leieprisfallet er over for prestisjeområdet CBD. Prestisjemarkedet betegnes likevel som ”skjørt” og ”sårbart”, men det ser enda verre ut i Kvadraturen.
– Jeg tror ikke ut fra de siste signalene at leieprisene skal noe særlig mer ned for de dyreste byggene. Vi er litt mer negative til det som skjer i de indre delene av sentrum., som Kvadraturen. DnB NOR flytter selv fra 6-8 bygg her, sa Bjørn-Erik Anderssen.