Opptur for eiendomsfond

Aberdeen Eiendomsfond Norge 1 oppnådde en totalavkastning på 5,5 prosent i 2009.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Det er de løpende utbetalingene som redder den positive avkastningen. Direkteavkastningen ble 5,9 prosent på årsbasis, mens verdiendringer bidro negativt med 0,4 prosent.

– Vi er godt fornøyd med denne avkastningen, som skyldes moderat ledighet i porteføljen, økt verdiveid løpetid på leiekontraktene og en direkteavkastning på 5,9 prosent på årsbasis, opplyser fondsleder Knut Haraldson i Aberdeen Property Investors til NEnyheter.

Han sier at utbetalingen på 5,9 prosent er omtrent som målet for fondet, mens verdiutviklingen er lavere enn ambisjonene for det ubelånte fondet. Fondet har ifølge hjemmesidene mål om en direkteavkastning på 5 prosent per år etter forvaltningshonorarer.

Bra for NPROI fjerde kvartal var det en oppskriving av verdiene i fondet med 1,9 prosent, og en netto verdiendring på 1,4 prosent. Det ga en totalavkastning på pene 2,9 prosent i fjorårets tre siste måneder.

– Fjerde kvartal var årets beste avkastningsmessige kvartal, med stabil utbetaling og også årets beste kvartal for verdiutvikling. Verdiene utviklet seg negativt i første og andre kvartal, men steg med 0,4 prosent i tredje kvartal, som var et ”turning point”. Vi verdivurderer hvert kvartal basert på snittet av vurderingene fra Newsec, Akershus Eiendom og DnB NOR Eiendomsmegling, sier Haraldson.

Senioranalytiker Jørn Lyshoel i Nordea Markets skriver i en kort oppdatering at oppskrivingen er gode nyheter for Norwegian Property (NPRO). Aberdeen-fondet har 57 prosent av eksponeringen mot kontormarkedet i Oslo, og NPRO har også en stor eksponering mot tilsvarende segment. En tilsvarende oppskriving fra det børsnoterte eiendomsselskapet vil ifølge Lyshoel øke verdijustert egenkapital i NPRO med 210 millioner kroner, alt annet like.

Opp for 4 av 5Det er totalt 25 eiendommer i Abderdeen-fondets portefølje, og 20 av disse eiendommene hadde positiv eller uendret verdiutvikling i fjerde kvartal. Kontoreiendommer med lange kontrakter og handelseiendommer med lav ledighet var ”vinnerne” i kvartalet.

Blant annet hadde Kilden kjøpesenter i Bergen (bildet) en positiv utvikling på hele 9 prosent, primært på grunn av reforhandlinger og inngåelse av nye avtaler. Det ble også signert flere leiekontrakter i fjerde kvartal i fjor.

Ledigheten i fondets portefølje ved utgangen av 2009 var 4,6 prosent, som er marginalt ned fra tredje kvartal 2009.

Investerer i årAberdeen hentet inn 388,8 millioner kroner i ny kapital i fjerde kvartal i fjor til Aberdeen Eiendomsfond Norge I, og Knut Haraldson sier de nå arbeider med å investere dette beløpet.

– Det skal dels skje ved nye kjøp og dels gjennom investeringer i prosjekter i egne bygg. Generelt planlegger vi en større aktivitet av salg og kjøp i 2010, og vi lanserer i løpet av våren et nytt ubelånt fond som skal hente penger blant institusjonelle investorer, sier han.

– Ja, hvordan er interessen nå for eiendomsfond? – Vi la onsdag ettermiddag ut annenhåndsandeler i Norge I-fondet for ca 22 millioner kroner, som ble solgt kl 10 torsdag til verdijustert egenkapital. Det er vår oppfatning at det fremdeles er liten aktivitet blant småinvestorene for kjøp og salg i Aberdeen Eiendomsfond Norge I KS ( belånt, red. anm.). I Aberdeen Eiendomsfond Norge II (også belånt, red.anm.) ble det i fjerde kvartal omsatt ca. 5,7 millioner aksjer av samlet utestående antall på 245 millioner. Majoriteten av dette ble omsatt noe under verdijustert egenjkapital, sier Knut Haraldson.

Sisden oppstarten 1. september 2004 har akkumulert avkastning i Aberdeen Eiendomsfond Norge 1 vært 44,7 prosent. 36,3 prosent stammer fra utbetalinger, 8,4 prosent fra verdiendringer.

Foto: Kilden Senter

Powered by Labrador CMS