Ligger høyt i yieldanslag

CB Richard Ellis (CBRE) ligger fortsatt høyt i sine anslag for yielden til de mest attraktive kontoreiendommene i Oslo.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Det fremkommer av den kvartalsvise rapporten ”EMEA Rents and Yields” fra den verdensledende eiendomsrådgiveren. Rapporten gir en oversikt over leieprisene og yieldnivåene i Europa, Midt-Østen og Afrika ved utgangen av fjerde kvartal 2009.

Mens aktører nå snakker om prime yield for kontorlokaler ned mot 6-6,25 prosent, opererer CBRE i rapporten med 6,75 prosent. Det er riktig nok en nedgang på 25 basispunkter i kvartalet, men altså et stykke over andre aktørers estimater. Noe av forklaringen kan være at det måles for leiekontrakter med ulik løpetid. CBRE-anslagene for utgangen av fjerde kvartal 2009 er for øvrig 1,75 prosentpoeng over bunnivåene for drøyt to år siden.

CBRE holder på at leieprisene i CBD-området for gode lokaler ligger på 3000 kroner kvadratmeteren. Det har vært anslaget de seneste kvartalene, men en nedgang fra fjerde kvartal 2008 på 14,3 prosent (3500 kroner). Her ser det ut til å være mer konsensus i markedet, i hvert fall blant næringsmeglerne, den såkalte prime rent i Vika/Aker Brygge-området ligger rundt dette nivået.

For leieprisene til attraktive handelslokaler er det status quo, CBREs anslag er fremdeles 14 000 kroner per kvadratmeter i året. Da snakker vi om topp lokaler i Bogstadveien og langs de mest attraktive delene av Karl Johans gate. Det positive er at CBRE mener det har vært en yieldnedgang i kvartalet på 50 basispunkter til 6,25 prosent, som er identisk med årsnedgangen. Nivåene er imidlertid fortsatt 1 prosentpoeng over bunnen fra 2007.

For industrieiendommer, eller det vi i Norge gjerne omtaler som lager- og logistikkeiendommer, vurderer CBRE prime rent til 1000 kroner kvadratmeteren. Det er uendret i kvartalet, og en nedgang på 9,1 prosent fra fjerde kvartal 2008. Prime yield anslås til 7,50 prosent ved utgangen av 2009, en nedgang på 0,25 prosentpoeng fra tredje kvartal, men 1,50 prosentpoeng høyere enn bunnivåene.

På europeisk nivå, det vil si for den såkalte EU15-indeksen, var yieldnedgangen for de mest attraktive kontoreiendommene 22 basispunkter i kvartalet til 5,89 prosent. Yielden for industrieiendommer falt med 11 punkter til 7,88 prosent, mens yielden for detaljhandelseiendommer var ned 7 punkter i fjerde kvartal til 5,35 prosent.

80 av 122 undersøkte delmarkeder opplevde stabile yieldnivåer i fjerde kvartal, mens det var nedgang i 40 av markedene.

Når det gjelder leieprisnivåene, falt disse med 1,1 prosent i kvartalet for kontoreiendommer, med 1,0 prosent for handelseiendommer og med 0,4 prosent for industrieiendommer. I 81 av markedene var det flat utvikling, mens leieprisene falt i 32 markeder, 9 opplevde en oppgang.

Powered by Labrador CMS