Fremtiden på spill for Bjørvika

Den ferske riksantikvaren Jørn Holmes motstand mot Bjørvika-planene gjør at hele avtalen står på spill.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Det mener Hav Eiendom, ifølge Aftenposten. Holme har blant annet gått mot utbyggingen av det såkalte Kongsbakken-kvartalet på Sørenga. Her skal det etter planen av tomteeierne Hav Eiendom AS og Oslo S Utvikling AS bygges 75 000 kvadratmetere med boliger, noe Jørn Holme sterkt misliker.

–Det er viktig at Kongsbakken blir betydelig redusert eller ideelt sett ikke bygges ut i det hele tatt. Dette er et så historisk betydningsfullt sted for nasjonen, at det vil være en tabbe ettertiden aldri vil glemme dersom man bygger det ut, sier han til Aftenposten.

Avisen skriver at alle utbyggerne i Bjørvika må betale 2500 kroner per kvadratmeter i et såkalt infrastruktur-bidrag. Disse midlene skal brukes til å finansiere parker, allmenninger, havnepromenade, sykkelfelt, kollektivtraseer.

Hvis Hav Eiendom AS og Oslo S Utvikling AS nektes boligutbyggingen, kan det gå mot 220 millioner kroner mindre til infrastrukturen i Bjørvika.

–Det er ikke bare utbyggerne som lider dersom Kongsbakken-kvartalet ikke bygges ut. Infrastrukturbidraget er veldig viktig. Det koster mye penger å bygge infrastruktur i et helt nytt område, sier direktør Eva Hagen i Hav Eiendom til Aftenposten. Jørn Holme er imidlertid lite opptatt av denne problemstillingen, det er det ikke ”riksantikvarens ansvar å finne ut av”.

Men Eva Hagen mener det er urealistisk å omplassere de aktuelle kvadratmeterne, og hun tror hele Bjørvika-avtalen står på spill dersom riksantikvaren får det som han vil.

– Hvis noen andre enn grunneierne setter en stopper for byggingen av opp i mot 80 000 kvadratmetere, har vi ikke lenger noe Bjørvika-avtaleverk, sier hun.

Jørn Holme har nylig tiltrådt stillingen som Riksantikvar, og han har raskt markert sin motstand etter at aktørene trodde hele Bjørvika-prosjektet nå var klart . Enkelte politiekre har signalisert at det kan bli aktuelt med en byttehandel for å få kabalen i Bjørvika til å gå opp. Men både Eva Hagen og Ellen de Vibe i Plan- og bygningsetaten mener riksantikvaren er lovlig sent ute når han nå vil gjøre om på prosjektet.

– Embetet Riksantikvarens argumenter den gangen planene ble lagt, ble nøye vurdert og behandlet av Miljødepartementet. Noen av argumentene ble ivaretatt, som for eksempel sikten fra Ladegården, mens andre ble overprøvd. Denne prosessen er egentlig ferdig, fremholder  Hagen overfor Aftenposten.

Powered by Labrador CMS