– Bunnen endelig nådd

Bunnen er endelig nådd for leieprisene i det norske kontormarkedet.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Det mener ekspertpanelet til Dagens Næringsliv (DN). Dette ekspertpanelet består av Hans-Jacob Hansen i OPAK, Roar Sandnes i Akershus Eiendom, Knut Efskin i DnB NOR Næringsmegling og Anne Bruun-Olsen i DTZ Realkapital.

Panelet venter en utflating i alle kontorsegmenter i Oslo og i alle de større byene i Norge, med unntak av Kristiansand.

– Vi har sett et skifte siden sommeren med plassering av leiekontrakter. Leietakerne har forstått at markedet har nærmet seg en bunn, sier adm. direktør Roar Sandnes i Akershus Eiendom til DN.

Nedturen i leiemarkedet denne gangen har vært kortere og mindre sammenliknet med tidligere nedturer på 2000-tallet. Allikevel er leieprisene nesten tilbake på nivået fra 1988, noe Hans-Jacob Hansen omtaler som ”triste greier”. Selv har han vært med i ekspertpanelet hele denne tiden.

Ifølge panelet ligger leieprisene for prestisjelokaler i CBD-området Vika/Aker Brygge i november på 2700 kroner kvadratmeteren. Det er en nedgang på 10 prosent det seneste halvåret og en nominell oppgang på 8 prosent sammenliknet med nivåene i 1988. Tilsvarende anslag fra næringsmeglere varierer mellom 2500 og 3000 kroner kvadratmeteren, men definisjonen av prestisjelokaler er ikke entydig.

Det er interessant å merke seg er at leieprisene for lokaler av høy standard ellers i Oslo sentrum ifølge panelet har steget med 5 prosent det seneste halvåret til 2200 kroner kvadratmeteren. Nivået er også 5 prosent høyere enn for drøyt 20 år siden.

Men selv om leieprisene nå er nesten nede på 1988-nivået, er salgsprisene klart høyere i dag. Det skyldes primært et mye lavere rentenivå. Våren 1988 måtte låntakerne ut med 14 prosent rente, i dag slipper gode låntakere unna med 4-tallet.

Et eksempel på den sterke utviklingen i salgsprisene, er at DnB NOR betalte 900 millioner kroner for sitt hovedkontor på Aker Brygge i 1988, i 2007 var salgsprisen 1,74 milliarder. Riktig nok har prisene på prestisjebygg falt siden toppnivåene for to år siden, men dagens nivåer er likevel nominelt klart høyere enn i 1988.

Når det gjelder leieprisene i de store regionene, har disse prisene falt i Stavanger, Bergen og Kristiansand siden sommeren. Men bare Kristiansand venter et fortsatt fall i leieprisene.

– Kontorledigheten i Trondheim har falt noe siden mai. Markedet har stabilisert og bedret seg, sier daglig leder Roar Husby i DnB NOR Næringsmegling i Midt-Norge til DN.

Powered by Labrador CMS