Kraftig yieldfall i Storbritannia
De britiske yieldnivåene har ikke falt så mye på en måned som i hvert fall siden 1993.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Det viser tall ifølge ”November Business Briefing” fra eiendomsrådgiveren Cushman & Wakefield (C&W). Økt konkurranse mellom budgivere og begrenset tilbud av gode eiendommer å velge imellom sender avkastningskravet markant nedover.
Prime yield for alle sektorer under ett falt i oktober med 35 basispunkter til 6,58 prosent. I 21 av 25 markedssegmenter som ble analysert, peker trendpilen nedover. De britiske prime yieldnivåene er nå 83 basispunkter – 0,83 prosentenheter – lavere enn de var i mars i år.
Industrisektoren har hatt den sterkeste yieldnedgangen med et fall på hele 123 basispunkter siden i sommer. Men detaljhandelssektoren er mest i vinden, spesielt varehusene, der aggressiv priskonkurranse sørget for et yieldfall på hele 85 basispunkter bare i oktober.
Handelseiendommer generelt opplevde en yieldnedgang på 0,48 prosentpoeng i foregående måned, som gjør at den samlede nedgangen i sektoren siden mars er 1,08 prosentpoeng. Det tilsier isolert sett en verdiøkning på 16 prosent. Yielden for kontoreiendommer er til sammenlikning ”bare” ned 44 basispunkter fra mars, hvorav 15 punkter i oktober.
C&W skriver i briefingen at innenlandske og utenlandske investorer er enige om at det britiske eiendomsmarkedet nå tilbyr historisk attraktive prisnivåer. Den begrensede mengden med kvalitetseiendommer til salgs demper imidlertid aktivitetene i markedet. Ifølge C&W er det usannsynlig med en markant økning i tilbudet på kort sikt.
– Investorer ser ut til å tro at de kommer til å se tilbake på 2009 som en tid med historisk lave priser. Det er ingen overraskelse at kjøperne nå presser på, slik at de kan si at de kjøpte til rett tid, kommenterer David Erwin, ansvarlig for de britiske kapitalmarkedsaktivitetene til C&W.
Med den store mangelen på kvalitetseiendommer til salgs, frykter kommentatorer en ny eiendomsboble på øyriket. Erwin sier at det vil bare tiden vise, men for selgere som vil kvitte seg med mer kortsiktige objekter, er dette en god mulighet til å teste ut markedet.
Analysedirektør David Hutchings i C&W mener at yieldnivåene kan falle enda lavere, men likevel være attraktive for egenkapitalsterke investorer i forhold til å kjøpe obligasjoner. Det gjelder kun hvis investorene kjøper eiendommer med sikre kontantstrømmer eller eiendommer som gir en god avkastning på mellomlang sikt.
Hutchings mener den reelle risikoen ikke er at prisingen for de beste eiendommene beveger seg for raskt. Faren ligger i at holdningen til risiko justerer seg for fort, og at det er for stor optimisme knyttet til en bedring i utleiemarkedet i Storbritannia.