Leieprisene ned 7,7 prosent

Leieprisene for de beste kontorlokalene i Oslo falt med 7,7 prosent i tredje kvartal.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Det fremkommer av den seneste ”European Office Property Clock” til eiendomsrådgiveren Jones Lang LaSalle (JLL). På årsbasis er nedgangen hele 33,3 prosent. Dermed ligger Oslo fortsatt helt i Europa-toppen når det gjelder fallet i ”prime rents”.

Den gjennomsnittlige nedgangen for 32 europeiske delmarkeder var til sammenlikning bare 0,8 prosent i foregående kvartal og 16,0 prosent på årsbasis. Ingen av delmarkedene i oversikten oppnådde en leieprisoppgang i tredje kvartal. Det var imidlertid uendrede leiepriser i 17 av markedene, blant annet i London, Paris, Berlin og Amsterdam.

JLL, i praksis samarbeidspartneren Akershus Eiendom, vurderer prime rent i Oslo til 354 euro per kvadratmeter i året ved utgangen av tredje kvartal, 3000 norske kroner. Det er om lag 500 kroner høyere enn gjennomsnittlig leiepris i Vika/Aker Brygge/Tjuvholmen-området. For at JLL (Akershus Eiendom) skal komme frem til et fall på 33,3 prosent, må de ta utgangspunkt i hele 4500 kroner, et nivå det bare er omsatt en håndfull kontrakter på.

Oslo ligger bak Stockholm (372 euro), men på høyde med Madrid og foran europeiske storbyer som Berlin (246), Brüssel (265), Hamburg (276) og Amsterdam (335). London West End topper Europa-listen klart med 883 euro per kvadratmeteren i året for de mest attraktive kontorlokalene, fulgt av Paris (700) og London City (530).

JLLs konjunkturklokke er delt inn i fire kvadranter, der de fleste av de europeiske storbyene befinner seg i kvadranten ”leieprisene faller”, mellom kl 12 og kl 3. Oslo er derimot  i neste kvadrant, ”leieprisene bunner ut”, sånn rundt kl 4.30. Her befinner vi oss sammen med kontormarkedene i London City og i Warsawa, med bare London City foran oss (kl 5).

I motsatt ende av konjunkturklokken, rett etter kl 12, befinner tyske storbyer seg sammen med Edinburgh og Lisboa. Stockholm har ifølge JLL ennå ikke nådd ”leieprisene bunner ut-kvadranten” og ligger derfor et godt stykke etter Oslo i denne kontorsyklusen.

JLL skriver videre i rapporten at utleie av nye kontorlokaler i Europa under tredje kvartal lå stabilt på 2,2 millioner kvadratmeter. Den klart sterkeste kvartalsveksten hadde Milano (+ 75 prosent) og London (+ 64 prosent).

I Stockholm har utleievolumene av nye kontorlokaler ifølge JLL Sverige falt med 14 prosent i årets tre første kvartaler sammenliknet med 2008, i Gøteborg med 31 prosent og i Malmø med hele 52 prosent. Tilsvarende tall for Oslo fremkommer ikke.

I alt 5,6 millioner nye kvadratmetere med lokaler er ferdigstilt i årets tre første kvartaler. Det bidro til at den europeiske kontorledigheten ved utgangen av tredje kvartal lå på 9,7 prosent, opp fra 9,2 prosent i andre kvartal og et par prosentpoeng over ledighetsraten i Oslo, litt avhengig av beregningsmåten. Den europeiske arealledigheten varierer nå fra lave 4,1 prosent i Luxembourg City til svimlende 21,8 prosent i Dublin.

Powered by Labrador CMS