Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Det mener adm. direktør Bård Bjølgerud i nystartede Pangea Property Partners, selv om han ennå ikke vil friskmelde eiendomsmarkedet.
– Ennå er ikke markedet normalisert, det vil ta en del tid. Men vi ser tegn til bedring, det skjer positive ting. Vi har så langt i år sett en kraftig reprising av aksjemarkedet og eiendomsaksjene. Utviklingen i aksjemarkedet er normalt et speilbilde på makro- og mikroøkonomien, som i sin tur smitter over på eiendomsmarkedet, dog med noe treghet, sier Bjølgerud (t.h.) til NeNyheter, her avbildet med partner Even Bratsberg (t.v.).
– Bankene vil igjen begynne å vokse og vinne markedsandeler. Det er faktisk kamp om de gode prosjektene. Vi vet at det er egenkapital tilgjengelig, det har vi sett fra emisjoner og andre transaksjoner i hele Norden de seneste månedene. Hvis den totale kapitalsituasjonen blir enda bedre, vil det føre til flere transaksjoner og bedre likviditet, og dermed et press oppover i prising av eiendom og eiendomsselskaper, fortsetter han.
BudkonkurranseDet store C-momentet i dagens marked er å få ting gjort. Et stort gap mellom kjøpers og selgers forventninger har begrenset transaksjonsmengden. Bjølgerud sier de nå opplever en viss bedring, gapet er blitt redusert.
– Det er igjen blitt budkonkurranse i markedet, ikke bare etter eiendommer med lange kontrakter og sikre kontantstrømmer, men det har også dukket opp kjøpere av mer opportunistiske eiendomsprosjekter, sier Pangea-sjefen.
For egen del har Pangea ifølge Bjølgerud oppdrag for en brutto transaksjonsverdi på til sammen 60 milliarder kroner, fordelt på drøyt 50 prosjekter.
– Det er snakk om alt fra mindre transaksjoner av enkelteiendommer og opp til større porteføljer, oppkjøp og fusjoner av eksisterende virksomheter og etablering av nye selskaper, samt løpende klassiske rådgivningsoppdrag, sier Bjølgerud.
Pangea tjener ifølge Bjølgerud penger allerede nå, men han vil ikke si noe om de økonomiske målsettingene fremover.
– Det forblir internt. En ting er at vi oppfattes som dyktige, en annen ting er vår evne til å gjennomføre prosjektene. Vi opererer etter prinsippet ”no cure, no pay”, som krever gjennomføringsevne, sier han
Riktig timingDet var i midten av august at nyskapingen ble kjent. Norden hadde fått et nytt tungt corporate finance-hus innenfor eiendom. Ambisjonene til Pangea er å bli det suverent ledende rådgivningsfirmaet i det nordiske eiendomsmarkedet.
Pangea har vært operative fra august og fått oppdrag fra dag én. De mottok nylig, på det Bjølgerud mener er rekordtid, verdipapirkonsesjon etter 2,5 måneders behandlingstid. Dette er en komplisert og formelt omfattende prosess som ifølge Bjølgerud normalt tar fire til seks måneder.
– Har det skjedd noe i markedet siden august som styrker troen på satsingen? – Pangea-prosjektet var ikke impulsivt, men planlagt over lengre tid. Vi var alle gjennom en viktig modnings- og diskusjonsfase. Parallelt skjedde noe i markedet første halvår, og spesielt nå etter sommeren. Men det hyggeligste har vært den feedbacken vi har fått fra kunder og samarbeidspartnere, ja til og med konkurrenter i Norge, Sverige og andre land. Det har også vært tilbakemeldinger fra banker om at dette er riktig timing. De og vi har troen på det vi gjør og mener det er riktig å bygge opp et kompetansemiljø både i Norge og Sverige, svarer Bård Bjølgerud.
Tjuvholmen nesteFlere av de nye som kommer inn nå, har jobbet hos andre aktører innenfor næringseiendom.
– Noen har 10-15 års kompetanse, andre har noen år på baken. Det er snakk om analytikere lengre ned i organisasjonen og prosjektledere innenfor corporate finance. Og så vil jeg nevne at fordelingen er halvparten kvinner og halvparten menn, sier Bård Bjølgerud, som i midten av november flytter til Tjuvholmen i 8. etasje i 1400 kvadratmeter store lokaler. Lokalene er Glitnirs tidligere påtenkte norske hovedkontor.
Nøkkelstillingene i Pangea nå er besatt.– Men vi er alltid på jakt etter dyktige mennesker som kan styrke virksomheten, og vi får fremdeles telefonhenvendelser fra folk som vil jobbe for oss, sier Bjølgerud. Siden august er bemanningen i hele Pangea økt med 50 prosent, fra 30 til 45 ansatte. I Oslo har de gått opp fra 8 til 20 medarbeidere.
Det kan hende at analysevirksomheten utvides neste år.
– Vi vil til å begynne med prioriere analyser overfor vår egne kunder. Pangea har finansanalytikere, verdivurderere, og eiendomsanalytikere. Om vi så skal utarbeide markedsanalyser, men samtidig skille oss ut fra aktører som DTZ, Akershus og Newsec, vil vi eventuelt komme tilbake til i Fase 2, i løpet av 2010.