Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Det blir nesten som å høre Christian Ringnes og andre eiendomsbesittere messe om beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet, når de snakker om hvilke lokaler de er på jakt etter. Daglig leder Elisabeth Paus hos den store interiørarkitekten ZINC er i hvert fall ikke i tvil om hva kundene etterspør når de skal ha nye lokaler. ZINC har vært med på en rekke store ominnredninger og nybygg de seneste årene, blant annet DnB NORs nye hovedkontor i Bjørvika.
– Jeg vil si at det viktigste parameteret i dag, er å utforme effektive og funksjonelle lokaler. Alle jobbene nå handler om arealleffektivitet og funksjonsbaserte arbeidsplasser. DnB NOR-teamet vårt jobber for tiden nesten ikke med noe annet, forteller Paus.
– De som flytter, vil flytte til mer arealeffektive lokaler. Oppdragsgiverne er opptatt av arealeffektivitet per arbeidsplass, så det blir effektivitetsmålet. Men kundene er ikke minst opptatt av kroner per kvadratmeter og selve sluttsummen, sier hun.
FunksjonsbasertElisabeth Paus anslår at kontoransatte bare tilbringer 30 prosent av tiden på sin faste arbeidsplass, noe avhengig av stillingen. Følgelig tilbringes de resterende 70 prosentene ikke på arbeidsplassen. Derfor er funksjonsbaserte arbeidsplasser blitt så viktig. Den erfarne interiørarkitekten mener det har skjedd mye på området siden 90-tallet. Selv overtok ZINC og andre leietakere 3000 kvadratmeter i Drammensveien 130 etter reklamebyrået Leo Burnett. Reklamebyrået hadde 39 ansatte, nå arbeider det 130 der…
– Mange arbeidsplasser i dag ligger fortsatt på 30-tallet i kvadratmeter per ansatt, men oppdragsgiverne vil ikke se 30- og 40-tallet, kommenterer Elisabeth Paus.
Hun trekker frem Telenor, Posten og Accenture som selskaper der det ikke er faste arbeidsplasser , og som derfor arbeider arealeffektivt.
– Skiller statlige oppdragsgivere seg fra de private i å minimalisere arealbruken per ansatt?
– Jeg vil si at det offentlige følger etter. Det nybrottsarbeidet Telenor gjorde for ti år siden, sprer seg nå inn i det offentlige, svarer interiørarkitekten.
Når de ansatte sitter trangere og trangere, blir fellesrommenes betydning og størrelsen av disse ”kjempeviktig”.
– Vi regner et netto/bruttoforhold på 1,3. 30 prosent av arealene bør være fellesarealer for å få en fullverdig arbeidsplass i 2009. De Google-ansatte i San Francisco sitter trangt som ”hakka møkk”, men har tilgang til sushibar, svømmebasseng og tennisbane. 20 prosent av arbeidstiden trenger de ikke å gjøre rede for. Da kan de drikke kaffe, gå på foredrag eller arbeide med egne prosjekter, eksemplifiserer Paus.
Alder ingen hindringJo større lokalene er, desto lettere er de å arbeide med for en interiørarkitekt. Paus vil ha mye luft og stor høyde under taket. Alderen på bygget behøver ikke være noen hindring hvis man skal effektivisere. ZINC har ominnredet DnCs (DnB NOR) gamle hovedbygg i Kongens gate 20 fra 1925, og lokalene er ifølge Paus blitt både gode og funksjonelle. Åpenhet er stikkordet i dagens kontorverden.
– Åpent landskap har godt av dype bygningskropper. Dype bygningskropper blir supereffektive, som Posthuset ble da alle veggene ble tatt ned. De vanskeligste byggene å effektivisere er de fra 80- og 90-tallet. Generelt er cellekontorer med relativt smale bygningskropper vanskelige og lite fleksible. Det er ikke lett å gjøre om cellekontorer til åpent landskap. Kommer det nye leietakere inn som vil beholde cellekontorene, vil de ofte ha andre løsninger enn forgjengeren, sier Paus.
Et typisk drømmebygg å ominnrede for ZINC, er derfor et bygg med en stor, gammel bygningskropp, gjerne over 20-25 meter i dybde, stor takhøyde og mye lys inn i bygget.
De verste byggene er de med dårlige ventilasjonsanlegg og mange innvendige bærevegger.
Bærekraftige bygg– Hvilke interiørmessige trender ser du for deg for moderne kontorarbeidsplasser?
– Miljø, bærekraft, energiforbruk og areal per arbeidsplass blir sentralt fremover. Det går i retning av mer funksjonsbaserte arbeidsplasser, der vi gjør forskjellige ting på forskjellige steder. De ansatte i Google i Zürich har egne steder å gå til der de kan være kreative. Om du kan få inn ansatte ned mot 13 kvadratmeter per ansatt, er ikke så viktig. Vi ønsker å få de ansatte inn i huset på en god måte, sier Elisabeth Paus.
(Foto: Zinc)