Priskrangling en utfordring

Manglende enighet mellom kjøper og selger om prisnivået er fortsatt en utfordring i transaksjonsmarkedet.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Det skriver DnB NOR Næringsmegling i sin seneste markedsrapport.

Næringsmeglerens hovedsyn er at det verste verdifallet er bak oss i det norske eiendomsmarkedet. Kombinasjonen av bedre kapitaltilgang og fornyet investorinteresse vil ha en positiv effekt for markedet.

”Men fremdeles gjelder det grunnleggende at selger og kjøper må bli enige om et prisnivå. Dette representerer fremdeles en utfordring i mange tilfeller”, skriver DnB NOR i markedsrapporten.

Næringsmegleren mener likevel at dagens økende aktiviteter vil resultere i flere salg. DnB NOR Næringsmegling har derfor et ganske positivt syn på eiendomsverdiene fremover, men:– Det gjelder de beste eiendommene, de med lange, sikre leiekontrakter, sa analysesjef Bjørn-Erik Anderssen i DnB NOR Næringsmegling på høstkonferansen i Oslo onsdag.

DnB NOR venter nå at totale transaksjonsvolumer i år vil ligge på 12-15 milliarder kroner. Da er vi tilbake på omsetningsnivåene fra 2003. Omsetningen i første halvår var ifølge DnB NOR 4,9 milliarder kroner, andre har anslått volumene til 6 milliarder.

I 2004 utgjorde volumene 22 milliarder kroner, mens de i fjor lå på 28-29 milliarder. I toppåret 2006 ble det omsatt kommersiell næringseiendom for hele 68 milliarder kroner.

DnB NOR Næringsmegling opplever at stemningen i transaksjonsmarkedet er blitt bedre i løpet av sommeren. Næringsmegleren har de seneste ukene registrert flere kjøpere enn selgere og mener det er interessant å merke seg at det etableres enkelte nye grupperinger av investorer.

”Det finnes mye kapital omkring i markedet, og med økende risikoappetitt, tror vi på økende markedsaktivitet utover høsten”, heter det i rapporten.

Når det gjelder yieldnivåene, vurderes disse for tiden til 6,75 prosent for de mest attraktive eiendommene. Andre markedsaktører har estimert disse nivåene til 6,5 prosent.

– Prime yield er på vei nedover, fastslo Bjørn-Erik Anderssen, og viste til yieldanslag på 7 prosent frem til forsommeren.

Yielden for mer normale eiendommer holder seg derimot fortsatt stabil rundt 8,25 prosent. Uansett er det et stort gap mellom direkteavkastningen og 10-årige byttelånsrenter i markedet (swaprenter), ettersom disse er godt under 5 prosent. Tradisjonelt er dét et godt kjøpssignal i markedet, mens det motsatte var tilfelle i 2007, da yieldgapet i perioder var negativt.

Powered by Labrador CMS