Bare Romania er verre

Leieprisfallet i Bogstadveien det seneste året er det nest verste i hele Europa.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Det fremkommer av den store leieprisundrsøkelsen til Cushman & Wakefield (C&W) – ”Main Streets across the World 2009”. Ifølge undersøkelsen er leieprisfallet i Bogstadveien hele 30,8 prosent fra juni 2008 til juni 2009.

Det er kun handlegater i rumenske byer som har et større prosentvis prisfall i Europa. Selv globalt er det få gater som ”slår” Bogstadveien, eksempelvis ingen i de dyre handleområdene i USA og Canada.

C&W mener leieprisene for gjennomsnittlige gode butikklokaler i Bogstadveien i juni lå på 1100 euro per kvadratmeteren i året. Med daværende valutakurser tilsvarer det 10 000 kroner. Anslaget for tilsvarende lokaler i Karl Johans gate er 1660 euro, 15 000 kroner. Nedgangen i vår paradegate vurderes til 17 prosent på årsbasis i juni.

En oversikt fra Olav Thon Gruppen viser at det er store sprik i hva markedsaktørene vurderer leieprisene til i Bogstadveien og Karl Johans gate.

Undersøkelsen til C&W bygger på profesjonelle aktørers vurderinger av 274 handleområder i 60 land. Det er snakk om rene leiepriser, forsikringkostnader, skatter og vedlikeholdskosntader for leietakers regning er ikke inkludert. Salgsflaten til de undersøkte butikkene er typisk 150-200 kvadratmeter, med 6-8 meter i front mot publikum.

Blant de 60 landene rangeres Norge (Karl Johans gate) som det 26. dyreste, ned fra 22. plass i tilsvarende kåring i 2008. Finland er på 30. plass, Sverige på 32. plass (Biblioteksgatan i Stockholm), Danmark helt oppe på 19. plass med Strøget. USA (5th Avenue) topper listen. Det er i gjennomsnitt nesten åtte ganger så dyr husleie på 5th Avenue som i Karl Johans gate.

Norge er verstingen i Norden, med et leieprisfall på 23,8 prosent, fulgt av Finland med 15,5 prosent. Danmark (-5,4 prosent) og Sverige (-3,6 prosent) opplever langt mer moderate prisfall.

C&W skriver i kommentaren om Norge, at mens leieprisene virker opprettholdbare for AAA-lokaler i toppgatene, er de fleste detaljhandlerne under press og i stadig økende grad risikoaverse.

Noen av butikkene har bedt om leieprisreduksjoner, og mange søker å forhandle seg frem til bedre vilkår. Nedgangen for prime rents – leieprisene til de mest attraktive lokalene – er ifølge C&W ned 13,8 prosent fra juni 2008 til juni 2009. Eiendomsrådgiveren fremhever at en relativ høy norsk inflasjon gjør lite for å beskytte forbrukerne.

C&W skriver i sin kommentar om Norden, at arealledigheten er økende i regionen, der de nest beste lokalene er hardest rammet. Men selv om leieprisene har falt, er det ifølge C&W ganske aktivt i leiemarkedet. Noen butikker og kjeder ønsker derfor å dra nytte av de lavere inngangskostnadene for å etablere et nærvær i Norden.

Powered by Labrador CMS