Oslo er unntaket

Oslo er den eneste nordiske byen som vil se fallende kontoryielder i 2010, i andre byer kan yielden stige.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Det fremkom på Newsecs presentasjon av deres nordiske halvårsrapport tirsdag. Eiendomsrådgiveren vurderer at mange av de andre landene har litt å ta igjen i forhold til Norge, både når det gjelder yieldutvikling, og ikke minst verdiutvikling. Oslo ligger med andre ord foran i syklusen.

Newsec anslår prime yield for Oslos kontoreiendommer til for tiden 6,5 prosent, en økning fra 5,5 prosent i 2008. Prime yield ventes å falle svakt ut året og deretter gå ned til rett i overkant av 6 prosent i 2010. Det er på linje med de signalene analysesjef Ragnar Eggen i Akershus Eiendom ga til NeNyheter for tre uker siden. Newsec spår at CBD-området blir det første delmarkedet med yieldnedgang.

For de beste detaljhandelseiendommene spås utviklingen å bli den samme, fra dagens nivåer på 6,5 prosent og ned til 6,25 prosent neste år. Newsec skriver i halvårsrapporten at kredittmarkedet må stabilisere seg før vi kan vente en betydelig yieldnedgang i markedet.

Selskapet anslår ellers leieprisfallet i CBD-området til nærmere 30 prosent, hvorav mesteparten av fallet er skjedd i 2009.

– Men leieprisene har ikke falt så mye som under forrige nedtur, og vi tror fallet er ferdig når året er omme, sa analytiker Gro Anette Byberg på presentasjonen.

CB Richard Ellis spådde imidlertid et ras i leieprisene i CBD-området på over 20 prosent fra dagens nivåer, da de la frem sin seneste kontorrapport for tre uker siden.

Newsec peker i sin halvårsrapport på at leieprisene i Nydalen bare vil falle med 6 prosent i 2009, ettersom området har Oslo-regionens laveste arealledighet. En stabilisering av leieprisene for Oslos kontoreiendommer kan ventes i 2010.

Newsec anslår at leieprisene for de beste kontorlokalene (prime rent) i Oslo for tiden ligger i området 1800-2900 kroner kvadratmeteren per år, med toppleier rundt 3300 kroner. I andre sentrale sentrumsområder ligger leieprisene mellom 1400-2200 kroner meteren, med toppnivåer rundt 2400 kroner.

Kontorledigheten i CBD-området var ifølge Newsec på nær 7 prosent ved halvårsskiftet. De venter at ledigheten vil stige til 8 prosent i 2009, om lag det dobbelte av ledighetsnivået i 2008.

I Oslo-regionen som helhet er arealledigheten nå på 6,5 prosent, og den antas å stige til 8 prosent ved utgangen av 2009 og til 9 prosent i 2010.

Powered by Labrador CMS