Øker mest i Nydalen

Nydalen har i Oslo-området hatt den klart største prosentvise stigningen i leieprisene fra andre halvår 2007 til første halvår 2009.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Det viser en oversikt fra Eiendomshuset Malling & Co i deres seneste månedsrapport. Kilden for oversikten er Eiendomsverdi Næring. En del av forklaringen til den sterke økningen i Nydalen ligger i at området lå svært lavt i absolutte priser for to år siden.

Ifølge oversikten har leieprisene i Nydalen steget med 34 prosent i perioden, fra 1243 kroner kvadratmeteren til 1665 kroner. Leieprisene i Oslo ytre vest er opp med 16,6 prosent til 1448 kroner, mens leieprisene i indre by sentrum har steget med 16 prosent til 1808 kroner.

Indre by er det eneste området i Oslo som har en nedgang av en viss betydning. Her har leieprisene falt med 7 prosent fra andre halvår av 2007 til 1264 kroner ved halvårsskiftet. Til tross for et markert leieprisfall i CBD-området (Vika-Aker Brygge) hittil i år, er det fortsatt en oppgang fra slutten av 2007.

Gjennomsnittsprisen ved utgangen av juni for dette prestisjeområdet lå ifølge Eiendomsverdi Næring på 2544 kroner. Det er 7 prosent høyere enn på høstparten 2007, da eiendomsmarkedet i Norge generelt var på topp. Malling & Co setter spørsmålstegn ved de mediefokuserte prisene i CBD på opp mot 5000 kroner kvadratmeteren.

I tallmaterialet fra Eiendomsverdi Næring er det bare 15 kontrakter på totalt 12 471 kvadratmeter som er blitt inngått over 4000 kroner kvadatmeteren. Utvalget omfatter kontrakter på til sammen 4,8 millioner kvadratmeter. Høyeste registrerte leiepris blant disse 15 kontraktene er 5000 kroner, mens snittprisen i det eksklusive utvalget er 4450 kroner.

Markedsrapporten poengterer ellers at det for tiden er leietakers marked, der økende arealledighet har medført mer løsningsorienterte gårdeiere. De usikre fremtidsutsiktene smitter imidlertid over på beslutningstakere i bedriftene, slik at prosessene tar lengre tid.

På transaksjonssiden er det fortsatt lite indikasjoner på at salg presses gjennom, mens bankene ifølge rapporten helt klart har en tettere oppfølging av mange eiendomsbesittere. Det er ifølge Malling&Co indikasjoner på at det er godt med egenkapital på sidelinjen som ønsker å investere i riktige eiendommer til riktig pris.

Eiendomshuset vurderer det totale transaksjonvolumet i første halvår til 5 milliarder kroner.”Et mer positivt markedssentiment og bedre finansieringsklima gjør at vi forventer økt transaksjonsaktivitet i andre halvår”, heter det i rapporten.

Malling&Co opererer for øvrig med en prime yield på 6,5-7 prosent, mens yielden for normale eiendommer ligger i størrelsesorden 8,0-8,5 prosent.

Powered by Labrador CMS