Tøffere enn de fleste

Helstatlige Entra Eiendom fortsetter å skrive ned verdiene, der andre aktører mener nok er nok.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Til tross for at tre fjerdeler av Entras leietakere er statlige/offentlige virksomheter, gjennomsnittlig løpetid i porteføljen er ti år, og arealledigheten er 4 prosent, valgte Entra og adm. direktør Kyrre Olaf Johansen (bildet) å skrive ned eiendomsverdiene med 255 millioner kroner i foregående kvartal. Akkumulerte nedskrivninger i første halvår utgjør 711 millioner.

Resultatet før skatt i andre kvartal ble 47 millioner kroner, som er en vesentlig bedring fra et underskudd på 675 millioner i andre kvartal 2008. Underskuddet etter seks måneders drift er redusert fra 1455 millioner kroner i 2008 til 299 millioner i første halvdel av 2009. Forbedringene fra i fjor skyldes primært vesentlige lavere nedskrivninger.

Totale driftsinntekter i andre kvartal utgjorde 583 millioner kroner og 983 millioner i første halvår. Det er vesentlig høyere enn i 2008, som følge av en klar oppgang i andre driftsinntekter i andre kvartal i år. Driftsresultatet fra april til juni ble 291 millioner kroner, mot 236 millioner i andre kvartal 2008.

Entra Eiendom bruker en brutto kontraktsyield på 7,9 prosent for eiendomsporteføljen, som er uforandret fra første kvartal og opp fra 7,6 prosent ved årsskiftet. Netto kontraktsyield er i kvartalet uendret på 7,2 prosent, mot 6,9 prosent per. 31. desember 2008.

Investeringseiendommene er etter IFRS-metoden ved halvårsskiftet verdsatt til 18,58 milliarder, mot 17,87 milliarder for ett år siden. Bokført egenkapitalandel per 30. juni er 29 prosent, ned fra 35 prosent per 30. juni 2008. Entra har ansvaret for et totalareal (BTA) på 1 166 000 kvadratmeter.

Entra skriver i kvartalsrapporten at arealledigheten fortsatte å øke i andre kvartal i de fleste geografiske områdene selskapet er representert. Leieprisene falt også ytterligere, men i et noe roligere tempo enn tidligere.

”Det er tegn på at den økonomiske nedturen er ferd med å bremse opp, men det forventes fortsatt en relativt svak utvikling i det generelle leiemarkedet. Entras primærkunder, statlige og offentlige leietakere, er i stor grad uberørt av den finansielle uroen”, heter det i rapporten.

En vesentlig vekst i transaksjonsmarkedet kan ifølge Entra ikke forventes før kredittilgang og lånevilkår igjen normaliseres.

Entra vil nå utnytte den gode posisjonen selskapet har til å bedre virksomhetens lønnsomhet. Å øke avkastningen på egenkapitalen har hovedprioritet fremover.

Powered by Labrador CMS