Hagen nådde salgsmålet

Stein Erik Hagen har klart å oppnå 22 milliarder kroner for salget av kjøpesenterkjeden Steen & Strøm.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Det er Europas nest største kjøpesentereier, det franske børsnoterte eiendomsselskapet  Klépeirre, og Europas største pensjonsfond, nederlandske ABP Pension Fund, som blar opp 21,9 milliarder kroner for kjeden. Dermed oppnådde Hagen den summen han i Dagens Næringsliv i vinter ga uttrykk for at ønsket å oppnå.

Finansavisen skrev tidligere i sommer at Steen & Strøm-salget hadde strandet, fordi det var bare en aktuell kjøper igjen, og de var bare villige til å gi 14 milliarder kroner, altså langt under Hagens forlangende og den faktiske salgssummen. Det ville i så fall ha medført at Hagen fortsatt hadde slitt med store gjeldsproblemer.

For et viktig formål med et salg har vært å redusere gjelden for det Hagen-eide investeringsselskapet Canica. Milliardæren får nå opp mot 10 milliarder kroner i kontanter etter salget. Kjøperne må ta over 12-13 milliarder i Steen & Strøm-gjeld. Stein Erik Hagen uttalte til Aftenposten i sommer at hans private gjeld er 12 milliarder kroner.

– Vi er fornøyd både med at vi har vært med på å utvikle Steen & Strøm til Skandinavias ledende kjøpesenteraktør, og med det salget vi nå har gjennomført. Salget gir en total gevinst i forhold til investerte kroner på i størrelsesorden 3,5 milliarder kroner for Canica. Vi skal bruke de midlene vi får fra salget på nye investeringer og til å betale noe gjeld, sier adm.  direktør Peter A. Ruzicka i Canica i en pressemelding.

Stein Erik Hagen sier at det er med et visst vemod at de nå selger Steen & Strøm, men oppgir primært tre årsaker til salget:

– For det første ønsker vi å konsentrere og prioritere ressurser på våre andre investeringer, hvorav Orkla er den største. For det andre mener vi at de nye eierne har viktig kunnskap og kompetanse som vil bidra til å utvikle Steen & Strøm videre til en enda sterkere kjøpesenteraktør. For det tredje var det økonomisk rasjonelt å gjennomføre transaksjonen på nåværende tidspunkt, sier styreleder Hagen i pressemeldingen fra Canica.

Til E24 sier Hagen at selv om vi skulle ønsket at gevinsten var større, er det ikke så galt likevel.

– Man må ha litt måtehold. Vi vil bruke disse pengene til å nedbetale gjeld og kanskje gjøre noen investeringer også, sier Hagen til Aftenposten og E24.

Hagen-familien eier 23 prosent av Orkla og kontrollerer Orkla-verdier for snaue 15 milliarder. Peter Ruzicka vil overfor NTB ikke svare på om de skal bruke en del av salgssummen til å kjøpe seg ytterligere opp i Orkla.

Stein Erik Hagen legger ellers vekt på at Steen & Strøm er et norskbasert selskap som har alle sine aktiva plassert i Skandinavia. Selskapet sysselsetter drøyt 400 ansatte og har 56 eiendommer.

– Vi er derfor sikre på at historien, kulturen, filosofien og verdiene til Steen & Strøm vil være en viktig del også på den videre ferden til Skandinavias ledende kjøpesenteraktør, sier Hegn.

Den svenske storbanken SEB har bistått kjøperne, mens ABG Sundal Collier og Deutsche Bank har hjulpet de norske selgerne med transaksjonen.

Selve transaksjonen skal gjennomføres i løpet av høsten.

Powered by Labrador CMS