Kollaps i britisk eiendom
Det britiske markedet for næringseiendom har vært brennhett, men nå fryktes det eiendomskollaps i London.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Det er trøbbel i markedet for næringseiendom i Storbritannia. LaSalle Investment Management la for et halvt år siden ut kontoreiendommen Condor House for salg med en prisforventning på 130 millioner pund. Nå er bygningen solgt for 117 millioner pund, et avslag på 10 prosent.
– Det britiske markedet faller sammen. Det er en risiko for at denne sykliske nedturen kan spre seg til noe verre, sier analysesjef Peter Hobbs i Deutsche Bank-forvalteren RREEF Real Estate til nyhetsbyrået Bloomberg.
Han spår at det britiske næringseiendomsmarkedet, som har en samlet verdi på 700 milliarder pund, vil gjøre det dårligere enn i resten av Europa, USA og Asia i 2008. Det er ettervirkningene etter subprime-kollapsen og banktapene som har skapt uro i eiendomsmarkedet i Storbritannia. Ifølge Jones Lang LaSalle, verdens største næringseiendomsmegler, falt transaksjonsvolumet i Storbritannia med 60 prosent i fjerde kvartal i fjor til 5 milliarder pund. Derivatkontrakter som er hentet inn fra Investment Property Databank indikerer ifølge Bloomberg at gårdeiere kan få et verdifall på minst 11 prosent i 2008.
Det er imidlertid ikke lenge siden London kunne notere verdens høyeste husleie. Les mer her.
– Det er et element av hysteri i markedet. Etter hvert som fond tvinges til å selge bygninger for å kunne møte investorenes innløsning av fondsandeler, blir det å finne en kjøper til en høy nok pris som å ta en ål, sier William Hill i Schroder Property Investment Management til Bloomberg.
Fond som sitter på næringseiendommer opplevde de første tapene på mer enn 14 år i fjerde kvartal, og i oktober forsvant det 158 millioner i netto innløsning, den første netto innløsningen på nesten fire år, skriver Bloomberg. Måneden etter var innløsningen 495 millioner pund.
– Videre nettoutgang fra eiendomsfond kan bidra til at fond blir tvunget til å likvidere eiendeler, noe som kan sparke i gang en negativ spiral i markedet, sier Sally Collins, seniorrådgiver i Bestinvest til Bloomberg.
Foto: iStockphoto