Ola og Kari satser på eiendom

Høy avkastning har fått småsparerne og andre investorer til å pøse mange titalls milliarder kroner inn i eiendomsfond.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Et sprekt eiendomsmarked har gitt de som har satset på næringseiendom svært god avkastning de siste årene. Bare i fjor leverte de beste eiendomsfondene en avkastning på opptil 46 prosent. Den gode utviklingen har fått Ola og Kari Nordmann til å pøse milliarder av kroner inn i eiendomsfond, -syndikater, eiendomsaksjer og nye prosjekter.

For nå trenger man ikke lenger være blant de rike for å kunne spare i næringseiendom. Mens eiendomsfondene og syndikatene tidligere hadde minimumsinvesteringer på fra 1 million kroner og oppover, kan den jevne nordmann nå få fond med minimumsinvesteringer helt ned til 50.000 kroner.Den gode avkastningen har sammen med reduserte minimumsinvesteringskrav ført til tidenes boom for forvaltningsselskapene og meglerhusene som tilrettelegger eiendomsprosjektene.

Over 10 milliarderActa har i mange år vært synonymt med fond som er spesialtilpasset småsparerne. Til tross for svært høye tegningsgebyrer har vanlige folk med penger til overs plassert store summer i Acta-fondene. Selskapet har hentet inn over 10 milliarder kroner i egenkapital til sine eiendomsfond fra norske småsparere, og det er mer i sikte. Mye mer.

Acta er nå ute i markedet for å hente inn penger til sitt nye fond Acta Global Eiendom Utbetaling. Målet er å få inn inntil 1,4 milliarder kroner til fondet, som skal betale ut et årlig utbytte på 4 prosent. Acta henter også inn penger til fondet Global Eiendom Vekst. Så langt i år har småsparerne plassert 220 millioner i fondet. Nå jobber Acta for å hente inn maksimalt 800 millioner kroner i egenkapital til fondet.

Ifølge Actas informasjonsdirektør Rune Wangsmo har eiendom nå danket ut indeksobligasjoner som selskapets klart mest populære fondskategori.

Mange fondActa er imidlertid ikke alene om å få inn store summer fra norske småsparere. Aberdeen Property Investors har startet opp en rekke fond, og har klart å få over 9.000 norske kunder. Småsparerne kan blant annet velge mellom investeringer i Norge, Norden/Baltikum, Asia og Sør-Europa. Så langt er det de norske eiendomsfondene som har vært mest populære. Aberdeen Eiendomsfond Norge IIs 4.500 andelseiere har satt inn over 2,3 milliarder kroner i fondet, som klarte en avkastning på 26,4 prosent i fjor. Nå er Aberdeen ute i markedet for å hente inn en halv milliard kroner til sitt Asia-fond.

Aberdeen-fondet Norge I KS har hentet inn en milliard kroner i egenkapital og har over 2.000 andelshavere. I fjor kunne de glede seg over en avkastning på knallsterke 46,4 prosent.Fondet Aberdeen Norden/Baltikum har 2.400 små og store investorer som har plassert en knapp milliard kroner i fondet.

Storebrands eiendomsfond Storebrand Privat Investor, som forvaltes av Union Eiendomskapital, hadde i fjor en avkastning på 34 prosent. Den gode utviklingen fortsatte i første kvartal, med en verdiøkning på 9,5 prosent. I løpet av kvartalet plasserte 1.100 nordmenn 536 millioner kroner i fondet. Dermed har 3.500 investorer og småsparere satset til sammen 1,9 milliarder kroner på fondets eiendomsinvesteringer. Da fondet ble lansert i 2005 skjedde det under mottoet ”Eiendomsfond for alle”. Minimumstegningen ble satt til 50.000 kroner for å kunne nå flest mulig vanlige sparere, og tallene viser at Storebrand og Union Eiendomskapital lyktes med det. 76 prosent av fondets kapital har kommet fra investorer som har satset mellom 50.000 og 500.000 kroner. Medianinvesteringen ligger på 200.000.

Den siste tiden har storbanken DnB NOR også kommet på banen med fond. DnB NOR Markets har så langt i år hentet inn 1,6 milliarder kroner fra fondssparerne til sitt eiendomsfond, og nå er selskapet ute for å hente inn 1,2 milliarder kroner.Også meglerhus som Pareto Securities og First Securities har lyktes med å få investorene til å satse på deres eiendomsfond.

Tyskland-boomFlere av fondsselskapene har store forventninger til det tyske eiendomsmarkedet, og det har kommet en rekke nye Tyskland-fond. ProCorp har hentet inn nesten 1,3 milliarder kroner til sitt fond PRE Eiendomsinvest Tyskland. Den store interessen har ført til at ProCorp har startet opp sitt andre Tyskland-fond.

BSA Capital har sammen med Orkla Finans fått inn 1,6 milliarder kroner fra norske investorer til fondet Prime Office Germany.Orkla Finans og BSA Capital arbeider nå med å finne investeringer til kapitalen som er hentet inn.

 

Foto: iStockphoto

Powered by Labrador CMS